Михаил Миков: БНБ закъсня с реакцията си спрямо КТБ

Реакцията на БНБ в случая с Корпоративна търговска банка закъсня, коментира пред Дарик председателят на парламента Михаил Миков. По думите му, и Народното събрание има определена вина, че прекалено стриктно сме спазвали независимостта на Централната банка – дори съвети не могат да се дават по закон – а сега БНБ казва, че политиците са на ход”.

Както вече съобщихме, точно с тези думи завърши вчерашното изявление на УС на БНБ за резултатите от одита на КТБ, прочетено от шефа на Централната банка Иван Искров пред тесен кръг журналисти, селектирани да присъстват на брифинга по неясни и неогласени критерии.

Днес Михаил Миков изтъкна, че е важно да се намерят решенията в тази ситуация около КТБ, за да „не страдат гражданите”.

Председателят на парламента с основание зададе същите въпроси, които от вчера поставят политици, финансови експерти, вложители в банките…

„Трудно мога да приема, че от страната могат да се изнесат чували с пари, че изтичането на милиарди е възможно, без да светнат червените лампички на всички системи, които функционират днес в България”, заяви Михаил Миков в коментар на твърденията на УС на БНБ, че в денят преди поставянето на КТБ под особен надзор от нея са изнесени в чували и изчезнали в неизвестна посока повече от 200 млн. лева или по-точно казано – валута, чиято левова равностойност е 205 887 223 лева.

Въпреки решението на БНБ да прехвърли всички депозити от КТБ в Креди агрикол, която да бъде одържавена и да изплати всяка сума от всеки един депозит при поискване, Михаил Миков бе категоричен, че финансите на страната не са застрашени – нито по отношение на фискалния резерв, нито по отношение стабилността на борда и валутата, на плащанията от НЗОК и НОИ.

„Дефицитът вече е въпрос на политическо решение, като засега няма нужда от актуализация на бюджета”, добави председателят на Народното събрание Михаил Миков в студиото на “Дарик”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.