Михаил Константинов: Статистиката е сред нещата у нас, които не работят

Статистиката е сред нещата, които не работят в България. Наистина са ни преброили повече. Най-вероятно сме 7 милиона в България. В избирателните списъци също има 7 милиона имена – 7 милиона в списъците, 7 милиона като наличност. Трябва да си оправим нещо – или броенето, или списъците. Това каза математикът проф. Михаил Константинов в предаването „Денят започва в неделя” на БНТ.
Според него е имало възможност грешките в списъците да бъдат изчистени чрез изборното законодателство, като това трябва да бъде една от основните задачи на новата Централна избирателна комисия.
„От влизането ни в Европейския съюз ние спазваме стандартите на европейската статистика. Друг е въпросът защо, спазвайки стандартите, се преброихме грешно. Ако има грешки в методологията на работата на Националния статистически институт, ако някой не си е гледал съвестно работата, ако сме объркали някакви данни – това е друг въпрос, но няма как един политик да изкриви резултатите“, посочи Константинов и допълни, че ако комисиите си гледат съвестно работата, броят на имената в списъците няма кой знае какво значение.
По думите му с безобразията и скандалите около Изборния кодекс и с местата в ЦИК българската политическа класа е нанесла сериозен удар на държавата.
„Изборите имат смисъл като доверие в изборния процес. Ако няма да си вярваме на резултата, по-добре да не правим избори“, каза Константинов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.