Михаил Константинов писа 3,50 на правителството

Математикът проф. Михаил Константинов оценява първите 100 дни на правителството с “добър (3,50)” с уговорката, че кабинетът всъщност се справя по-добре от очакваното.

“Всъщност хората се справиха по-добре, отколкото много очакваха. Вярно е, че преобладаваха добрите намерения, а добрите действия се чакат. Надяваме се да ги видим и тях”, казва проф. Константинов в интервю за агенция “Фокус”. След което се съгласява с казаното от депутата от РБ Радан Кънев, че посоката е вярна, но темпото е слабо. Според математика, това е естествено, тъй като правителството е доста разнородно като коалиция и е нужно време, за да потръгнат нещата.

На въпрос “Какви са силните и слабите страни на този кабинет, неговите плюсове и минуси?” проф. Михаил Константинов изтъква, че това е вторият кабинет „Борисов” и както и първото правителство, ръководено от лидера на ГЕРБ, кабинетът до голяма степен лежи върху личността на премиера, което е сила и слабост. По думите на Константинов, сега виждаме един нов Борисов – по-диалогичен и по-вслушващ се и главното – изтеглен малко назад.

Коментирайки спорните решения на правителството Константинов изтъква на първо място генерирането на нов дълг, като признава че е поддръжник на това решение.

“Аз съм категорично за такова нещо по една много проста причина. В момента световните дългове са достигнали вероятно 1000 трилиона или 1 квадрилион. Това число 10 на петнадесета степен или 1 с 15 нули. Това е абсолютно непосилно да бъде върнато от когото и да е било. Никой не се кани да го връща. В момента светът живее по един много интересен начин – генерира заеми, които плаща с нови заеми. Т.е. пълни финансовите дупки, като отваря финансови ями. Аз лично мисля, че това ще свърши зле, но то ще си бъде световно зле. В този смисъл няма смисъл вече да затягаме коланите”, аргументира се професорът-математик, след което дава пример с гърците. Според него, въпреки космическата си задлъжнялост те в определен смисъл живеят не зле, животът на определин хора минава съвсем прилично и освен това “те няма да върнат и едно пробито евро. Това го знаят всички. И гърците го знаят, и европейците го знаят, и американците”.

“Успоредно с тях ние тук буквално изнемогваме – гордостта на господин Дянков – балансираният бюджет и липсата на заеми. Всъщност тази негова гордостта аз смятам, че беше грешка. За какъв дявол се случи това? Ние обрекохме на мизерия цели поколения, цели поколения живяха в мизерия и се оказа, че напразно, защото накрая дълговете няма да се връщат, но това разбира се не значи, че сега, когато вземем заеми, трябва да ги изкрадем всичките” или да продължим да наливаме в каци без дъно. Примерите за каци без дъно, според Константинов, са здравеопазването, железниците, пътното строителство, енергетиката… Препоръката на математика е да се инвестира в инфраструктура и в дейности, които имат пряк и полезен ефект за хората.

По-малко кражби и малко повече акъл – това е моят съвет, казва проф. Михаил Константинов.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Ама защо така бе, Мишо? Как така 3 и 50? Не разбирам? Нали твоята заплата в Информационно обслужване е 6-7 000 лева? Нали отделно от това получаваш и заплата в УАСГ, 2-300 лева? освен това жена ти нали започна в Ръководство на въздушното движение с 4-5000 лева? Затова не разбирам откъде се взе това 3 и 50?
    Повече кражби и по-малко акъл, добре сте казали.

Leave a Reply

Your email address will not be published.