Михаил Константинов: Никъде по света не печатат бюлетините като банкноти

Никъде няма такива бюлетини като у нас, които да се печатат като защитени книги. Това заяви в студиото на bTv проф. Михаил Константинов, след като във вторник стана ясно, че БНБ няма техническата възможност да отпечата всички бюлетини за местните избори през есента. Тяхното отпечатване именно от печатницата на БНБ е залегнало в Изборния кодекс и е една от промените в него, гласувани след аферата “Костинброд”.

Бюлетините са 30 милиона, като са 4000 вида, което означава, че машините трябва да се пренастроят 4000 пъти, посочи Константинов, като допълни: „Пълна дивотия е да се печата такъв вид бюлетина в европейска държава”.

„Ако искаме да провалим изборите, това е друг проблем. В момента те се печатат като защитени книжа и банкноти. Каква е разликата между тях и една обикновена хартийка? Ако ви дам една бюлетина, какво ще правите с нея? Ако с една не можете да направите нищо, няма да направите нищо и с 300 хиляди, ядоса се бившият член на ЦИК.

Проф. Константинов предложи да се приключи веднъж завинаги случая с бюлетините в Костинброд – имаме съдебно решение, в което прокуратурата се отказа от собствените си обвинения. По думите на математика, предложението за печатане на бюлетините в Румъния е срамно и смешно и на практика е опит за саниране на аферата „Костинброд”, като показва колко болезнено се борим с проблемите, които сам си създаваме.

Решението е просто – трябва да се пипне Изборният кодекс (така, че бюлетини отново да могат да се печатат и в обикновени печатници), но никой не иска, защото всеки се бори за чисто партийния интерес, коментира Михаил Константинов.

Неравенството пред закона, а не гладът, предизвиква революциите, каза той в коментар на случващото се в Гърмен и допълни: „Циганите играят по правилата, които ние създаваме. Правилата ни, обаче са лоши”. Професорът е категоричен, че в България етнически конфликт няма, но политиците използват ромите.

„Незаконни къщи се бутат не когато стане село, а в момента, в който се появи къщата”, коментира Константинов и допълни, че въпреки наближаването на изборите трябва да се действа и да има равенство пред закона.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.