Миграцията става ключова тема за Европа

Българските ученици са най-неграмотни

Миграцията ще бъде ключова тема за Европа през следващите години предвид обстановката в Близкия Изток и Северна Африка. Около тази теза се обединиха вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и еврокомисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамополус, съобщиха от правителствената информационна служба.

По време на срещата в Брюксел вицепремиерът Кунева е изтъкнала, че България ще участва активно в изготвянето и обсъждането на стратегията на Европейския съюз за миграцията, която ще бъде представена от Европейската комисия през май. Нашата страна настоява държавите-членки да демонстрират солидарност по отношение на миграцията и тежестта да не пада само върху страните от Южна Европа, в които първо влизат бежанци и имигранти. Тази тема ще залегне и в стратегията на ЕК за миграцията. Обсъдена е и идеята за укрепване на граничната служба на ЕС Фронтекс.

Еврокомисарят Аврамополус заяви категоричната си подкрепа за влизането на България в Шенген. Подкрепа за българската кауза Шенген беше декларирана и на срещата на вицепремиера Кунева с Джани Питела, председател на политическата група на социалистите и демократите в Европейския парламент и с Ана Фотига, председател на комисията по отбрана и сигурност към ЕП.

Вицепремиерът проведе и среща с българите, работещи на ръководни позиции в европейските институции. Кунева посочи, че работещите в евроинституциите са най-добрите посланици на страната ни. По думите й, цел за България е да има Генерален директор в Европейската комисия, но също и повече служители на средно мениджърско ниво. В момента в институциите работят над 700 човека и страната ни се представя добре във високия ешелон, но трябват повече усилия за средния. На срещата беше обсъдена и възможността работещите сега в евроинституциите да помагат и за българското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.