Международният трибунал осъди Ратко Младич доживот

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия призна бившия командир на босненските сърби Ратко Младич за виновен за геноцид и престъпления срещу човечеството през 90-те години и го осъди на доживотен затвор. Присъдата бе произнесена след принудително отстраняване на Младич от залата на трибунала и е далеч от исканото от защитата максимално наказание от 15 години, ако бъде признат за виновен.

Според съдия Алфонс Ори Младич “значително е допринесъл” за военните престъпления, извършени в Сребреница, и е бил ключова фигура в тях, като е целял да унищожи мюсюлманското население на Сребреница. Трибуналът в Хага също така смята, че той е бил част от “колективна престъпна организация”, целяща да извърши “етническо прочистване” на Босна от несърби. Политическият лидер на босненските сърби Радован Караджич е наредил да се създадат “невъзможни условия” за цивилните през 1995 г., а Младич е “превърнал тази заповед в реалност”.

 

Освен това съдът в Хага счита, че Младич е прекият източник на заповедта за обстрелване на Сараево от босненските сръбски части по време на почти четиригодишната обсада на града, а силите под негово командване са действали с идеята да тероризират населението. Ори смята, че той е имал пълен контрол върху корпуса, обсаждал Сараево и обстрелвал със снайпери и други оръжия цивилното население в града. “Престъпленията, извършени с участието на Младич, са сред най-отвратителните, известни на човечеството, и включват геноцид и изтребление като престъпление срещу човечеството”, продължава текстът на съдебния документ, прочетен от него.

 

Присъдата ще може да бъде обжалвана. Според близките на Младич съдът в Хага е бил предубеден към обвиняемия “още от началото”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.