Методи Андреев настоява за спецслужби без сенки от миналото

Не е нормално службите за сигурност да продължават да се ръководят от тежко обвързани със старата тоталитарна система личности. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш председател на Комисията по досиетата Методи Андреев в предаването „Тази сутрин” по bTV във връзка с предложението Йордан Бакалов да оглави военното разузнаване на мястото на отстранения Веселин Иванов.

„Йордан Бакалов е добро предложение за поста директор на Военното разузнаване. Познавам го отдавна. Търсим човек, който да бъде извън службата, за да може тази служба да бъде реформирана”, изтъкна Андреев. По думите му, ръководителят на служба „Военна информация” трябва да е цивилен а не военен, защото модерните служби не се управляват от разузнавачи, а от политици, имащи визия за тяхното развитие. Депутатът цитира критериите за наемане в „агентурния сектор” от първата половина на 70-те години на XX век: „Социален произход и идейно политическа убеденост, партийна принадлежност на кандидата и родителите му, преданост към идеята, патриотично възпитание и чувство за национална гордост и достойнство”. Според Андреев не може да се прави реформа в служба „Военно разузнаване” с хора, наемани по тези критерии, а е и грозно спрямо младите хора, чието развитие се спира.

Методи Андреев цитира и документ от 1983 г., според който българската служба трябвало напълно да се унифицира с аналогичната в СССР и коментира, че много от тези хора, които сега работят в службите, са били приобщени към тогавашните съветски служби. Депутатът подчерта, че 39% от ръководния състав на службите е назначен преди 1989 г. по цитираните от него критерии и затова трябвало да си тръгнат.

„Не е нормално 25 години по-късно хора, за които са важели тези критерии, още да заемат ръководни постове. Твоите първи седем години в службата са формирали твоите убеждения”, продължи Андреев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.