Местан реагира срещу интерпретации на прогнозата му за кабинета

“Изявлението ми днес пред медиите категорично не дава основание за интерпретации от рода на „ДПС произнесе присъдата на кабинета „Орешарски”, „ДПС зачеркна пълния мандат на кабинета” и др., защото точно ДПС е политическата сила, която получи най-силната подкрепа на евроизборите”. Това се изтъква в позиция на лидера на ДПС, разпространена часове след сутрешната му прогноза, че е възможно кабинетът да не изкара до край своя пълен мандат.

“Вотът на избирателите ни е и вот за ДПС като поддържаща управлението на страната партия. Избирателят не ни даде мандат да искаме сега предсрочни избори. От тази гледна точка от ДПС не може да се очаква да стане причина за свалянето на кабинета „Орешарски””, изтъква Местан. Лидерът на ДПС подчертава повторно, че с оглед на по-общите измерения на вота, за ДПС са отворени всички опции за стабилизиране на политическия живот в страната без реваншистки страсти обаче. Затова призовах към диалог без излишни емоции и ултиматуми. Еуфорията е лош съветник, особено, когато няма реална база за нея, казва Местан.

Припомням, че победителите, в лицето на ГЕРБ, също губят, при това над 400 000 гласа в сравнение с изборите през май миналата година, т.е. в сравнение с времето, когато беше свален кабинетът „Борисов”. Реформаторите също губят над два пъти от вота, който получиха преди година. Така че малко повече предпазливост и разум никому не са излишни., изтъква Местан, като изтъква, че единствената политическа сила, която не губи, а увеличава доверието си е Движението за права и свободи.

Точно затова от нас не може да се очаква да решим съдбата на кабинета. Това на първо място се полага на основния носител на властта – БСП. ДПС ще остане коректна и лоялна политическа сила. Сега и занапред. Обективният анализ на резервите кабинетът да изкара пълен мандат не може да се интерпретира като свалено доверие от Орешарски и правителството му, категоричен е Местан.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.