Местан призова за нови предсрочни избори

Лютви Местан призова президента Плевнелиев да свика ВНС, за да се направят нужните промени в Конституцията

„България има нужда от нов парламент, който да излъчи нов кабинет, с ясен европейски профил и свободен от задкулисни зависимости, които да задушават него и българския народ”. Това каза от парламентарната трибуна независимият народен представител Лютви Местан, по време на дебатите по избора на Меглена Кунева за министър на образованието. Според бившия лидер на ДПС, днес същинският политически въпрос е не дали Меглена Кунева ще бъде избрана за министър, а с колко гласа. По думите на Местан, ако след гласуването на таблото лъснат гласове „за” по-малко от 121, то за партиите от управляващото мнозинство това ще бъде цифровият израз за тежкото им самопризнание, че кабинета „Борисов 2” и партиите е от управляващото мнозинство, са загубили своята управленска легитимност.

Няма никакво съмнение, че ако предложението на премиера се бламира днес, то изходът от парламентарната и правителствена криза, които ще последват, е незабавен предсрочен вот, каза още Лютви Местан. – “С гласовете си „против” и „въздържал се”, днес вие ще бламирате не Меглена Кунева, а самия премиер. Повторно негово предложение ще е предложение на вече бламиран министър-председател”, посочи Местан. Той допълни, че “тази игра на вътрешно-управленска опозиционност” е възможна, защото отсъства истинската опозиция и това отваря възможности за вътрешно-опозиционни маневри на част от управляващите партии.

Аз и петимата колеги, които са с мен, няма да участваме в тази игра, няма да подкрепим с гласа си кабинет, който след излизането на ДСБ изгуби своята политическа легитимност, каза още Лютви Местан.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.