Местан: ПФ използва историята за прокарване на разделителни линии

Не можем да бъдем част от подобни безумни твърдения, които целят разделяне на българското общество и самоцелни конфликти в стила на една организация, която в доклада на ПАСЕ е определена като ултранационалистка и фашистка. Така лидерът на ДПС Лютви Местан обясни в кулоарите на Народното събрание действията на своята парламентарна група, която напусна пленарната зала, докато Валери Симеонов четеше декларация на ПГ на Патриотичния фронт за Баташкото клане. По думите на Местан декларацията на Патриотичния фронт е класически пример за използването на историята за политически цели и за прокарване на съвременни разделителни линии.

Според Лютви Местан излизането от залата не е демонстрация, а “подсказване, че историята не може да се чете от гледна точка на фашистките напъни и мислене на днешните политици”.

Прочитът на историята от страна на ДПС ще видите всеки 3 март, когато председателят на тази партия застава като син на майка България пред знамената на България, каза Местан. След което пак се върна към интерпретациите, че в днешния български парламент има прояви на фашизъм.

“Имаме своеобразен бум на националпопулизмите. Добре е за всеки един народ да има повече доблестни мъже, които имат ясното съзнание за онази граница, след която патриотизмът престава да бъде добродетел и се превръща в ултранационализъм. ДПС е не по-малко патриотична организация, която държи съзнание за тази граница. Няма да бъдем част от фашисткото мислене”, обяви Лютви Местан.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.