Местан отрече намеса на ДПС в независимата съдебна власт

Пресцентърът на ДПС разпространи изявление на лидера на партията Лютви Местан по повод на реакциите след неговата петъчна декларация, порицаваща пускането под домашен арест на Октай Енимехмедов.
„След оповестяването на решението за промяна в мярката за неотклонение на нападателя на д-р Ахмед Доган за кратко време бях залят с десетки Декларации от цялата страна, в които се чете силно възмущение, огорчение и болка. Бе въпрос на дълг да представя тези настроения от трибуната на Народното събрание именно защото собствено аз като председател на ДПС съм адресатът на тези Декларации. Изпълних политическия си дълг, воден от публичния интерес”, казва Лютви Местан.
Ето и останалата част от неговото изявление:
Ако бях премълчал, тези настроения щяха да се проявят по всяка вероятност публично в улични форми. Избрах цивилизованата форма на парламентарната Декларация и заради уважението си към съдебната власт.
До днес никой не е регистрирал какъвто и да е коментар на Председателя на ДПС или на когото и да е друг от ДПС по повод на десетките съдебни производства, които текат срещу кадри на ДПС. Това е така, защото имаме високо съзнание за независимостта на съдебната власт. Защото сме длъжни да вярваме във върховенството на Закона, защото това е вяра в демократичното общество.
ДПС не може да бъде уличено в намеса в независимата съдебна власт. Още по-малко в каквато и да е форма на натиск. Не случайно и в Декларацията правя нарочна уговорка, че не визирам съдебната власт като институция”, завършва изявлението на Лютви Местан.
Междувременно в Русе председателят на ДПС коментира днешното тв-интервю на Бойко Борисов, който заяви пред bTv, че Местан управлява държавата, а Доган разпределя порциите.
С тезата си “Местан управлява страната” лидерът на опозицията Бойко Борисов прави опит да повтори номера от 2009 г., когато успя да отпуши една много мощна анти-ДПС вълна. Този опит няма да успее и затова го определям като жалък, защото няма как да се внуши на българското общество тезата за “Местанизация”, каза Местан, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че ДПС участва в изпълнителната власт само с трима свои министри, от които само Хасан Адемов е член на партията, а областните управители на Движението са общо петима.
„С този реален властови ресурс, извън внушенията, извън мита за много власт на ДПС, няма как да се защити теза „ДПС и Местан управляват страната”, допълни председателят на ДПС.

Лютви Местан коментира още, че намира промяна в поведението на лидера на ГЕРБ, която отчита като позитивна. Според него Борисов е доста по-внимателен в изказа си и изненадващо предпазлив.

„Изглежда самотата вече му тежи – той дълги години беше и е в тежка политическа изолация, има проблем с партньорството дори в дясното, където партньорството изглежда естествено. Но виждате, че и десните партии се притесняват да проявят дори евентуално възможност за коалиране с него”, заяви Лютви Местан.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.