Местан иска ревизия на действията на служебния кабинет

Лидерът на ДПС Лютви Местан изпрати открито писмо до президента Плевнелиев и служебния премиер Близнашки, в което изтъква, че ДПС следи с тревога работата на служебното правителство, вкл. зачестилите случаи на уволнения по политически причини и настоява държавният глава да разпореди проверки цитирани в писмото настоящи и предстоящи за реализация управленски решения.
Ето и пълният текст на писмото, разпространен от пресцентъра на ДПС:

Движението за права и свободи със своя експертен и управленски потенциал следи с тревога работата на служебното правителство. Прави впечатление, че някои от решенията далеч надхвърлят ангажиментите и приоритетите на едно служебно правителство. Европейска практика е дългосрочните политики и визии за развитието на страната да се определят от Парламент и Кабинет, легитимирани след демократични избори.

През месец юни България изпрати до Европейската комисия параметрите и приоритетите по новата Програма за развитие на селските райони и схемите по Директните плащания за периода 2014 – 2020 г.. Позициите на българската страна в предоставените на ЕК варианти на Програмата и схемите за Директните плащания са съгласувани с браншовите организации, предварително консултирани със службите на ЕК и защитават националните интереси в областта на земеделието и развитието на селските райони. Обезпокоени сме от това, че в хода на съгласувателната процедура с ЕК се правят опити да се променят принципни позиции, които нашата страна вече е заявила. Това се отнася за схемите за дребните фермери, националните доплащания за тютюнопроизводителите и някои мерки по ПРСР. Тези действия на служебното правителство пораждат напрежение сред българските земеделски производители, дават знак на ЕК за непоследователност и липса на приемственост между българските правителства. Ревизирането и промяната на приоритетите в този момент ще доведе до забавяне на стартирането на Програмата и нулева 2014 г..

В противоречие с първоначално обявените Ви намерения напоследък зачестиха случаите на уволнения на служители от централните и областните структури на изпълнителната власт. Сериозно сме притеснени от факта, че голям брой доказани експерти са освободени по неясни и често политически причини. Надявам се, че ще предприемете нужните мерки, преди този процес да се е задълбочил и превърнал в тенденция.

В периода 13-18 октомври 2014 г. в Москва ще се проведе конференция на Световната здравна организация. Ще се обсъжда Рамковата конвенция за контрол на тютюна с идеята да се ограничи, а в бъдеще да се забрани отглеждането на ориенталски тютюн. Убедени сме, че никой в България не поставя под съмнение значимостта на тази култура в икономически, социален и демографски аспект. Позицията на България за Конференцията ще се изготви от МЗХ и МЗ в рамките на мандата на Служебното правителство. Обръщам се към Вас с настояване да проследите и контролирате подготовката на становищата на двете секторни министерства. Те трябва да са такива, че изцяло да защитят националния ни интерес и да запазят поминъка на стотици хиляди тютюнопроизводители, български граждани.

Уважаеми г-н Президент,
Уважаеми г-н Министър-Председател,

Настояваме да разпоредите проверки по представените настоящи и предстоящи за реализация управленски решения. Очакваме Служебното правителство да предприеме нужните мерки, така че действията му да не будят притеснения в българското общество и да не оставят сериозни съмнения за партийна ангажираност, което е в противоречие с правомощията на Кабинета.

Продължаваме да споделяме идеята, чe Служебното правителство е призвано да управлява експертно, надпартийно и националноотговорно, като гарантира най-напред и преди всичко условията за провеждане на изборите за 43-то Народно събрание и плавен преход в управлението за категорична политическа стабилност в държавата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.