Местан обяви курс към политическа поливариантност

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви в студиото на bTv, че за предстоящите местни избори ДПС минава в режим на „поливариантност на политическото взаимодействие” с акцент върху 80-те общини, където движението би имало решаващо значение за избора на кмет. Според него в други 30 общини партията има шанс сама да спечели властта. Освен това, от думите на Лютви Местан стана ясно, че работата на движението с премиера Бойко Борисов и ГЕРБ е на отлично ниво.

„След култовата реплика на г-н Костов, че ДПС е проклятието на България, в продължение на 15 години взаимодействието на ДПС с левицата беше безалтернативно. Дясното реши да издигне Берлинска стена между политическия център и себе си”, коментира Местан. След което изтъкна, че „ДПС без да затваря диалога с левицата, казва, че като либерална партия, ще води разумен диалог с дясното. Това е стратегия за изграждане на реален центристки образ”, подчерта Местан. Той заяви, че не се страхува, че и кандидат-кметове на ДПС може да се окажат притежатели на съмнително скъпи имоти, като специално подчерта, че хасковският градоначалник Георги Иванов е „припознат от Реформаторския блок за кандидат за пети мандат”.
Той отхвърли твърденията, че кметът, чиито луксозни имоти bTV показа, е близък до ДПС: „Или РБ не са десни, защото припознават един недесен кандидат за кмет, или, ако той е човек на ДПС, означава, че ние определяме решенията на РБ”.
Местан напомни, че Иванов е станал кмет първоначално с подкрепата на СДС, а по-късно зад него са заставали и БСП, като е агитирал и с лозунга: „Ако не искате в понеделник да сте рая, гласувайте в неделя!”.
Според лидера на ДПС, в Хасково има класически пример за контролиран вот – на евроизборите РБ има 2332 гласа, а когато кметският син оглавява депутатската листа, подкрепата за дясното обединение скача до 15 565 гласа.

„Този, който е посегнал към контролирания вот, няма право да изгражда образа на борец срещу контролирания вот”, подчерта Лютви Местан и допълни: „Казусът „Хасково” не сваля, а съдира моралната маска на реформаторите”.

„Добрата новина за България ще е този кабинет да не издържи в тази формула – най-важното е управлението да бъде от нормални системни партии”, коментира Лютви Местан.

Той призна, че ДПС има „диференцирано отношение към участниците в управленската формула” като едно е отношението към Патриотичния фронт и Реформаторския блок, а друго – към „г-н Борисов”.

„Противно на идеята за изолиране на ДПС, аз виждам в г-н Борисов един премиер, който е стигнал до естественото заключение, че редица стратегически за България (въпроси – б.р.) с оглед нашия евроатлантически избор, не могат да се случат без разумен, градивен диалог с ДПС”, заяви Местан.

В същото време Местан коментира, че се наблюдава „криза на толернантността”, която се превръща в „криза на демократичния модел” – с включване на „фашистки партии” и плъзване на дясното по оста на националпопулизма.

Местан не пропусна да атакува здравния министър д-р Петър Москов, като определи изказването му за „тумора ДПС” като „събирателен образ на десния болшевик”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.