Местан обвини държавата за социалното изключване на ромите

Лютви Местан призова президента Плевнелиев да свика ВНС, за да се направят нужните промени в Конституцията

Напрежението в Гърмен изглежда на преден план един системен хроничен проблем на българското общество. Политическата отговорност предполага не да се ангажираме с коментари на последствията, на хроничния проблем, а да се ангажираме с първопричината за появата на подобни конфликти. Парламентарната група на ДПС застъпва разбиране, че първопричината за напрежението в ромските квартали е в социалното изключване на ромската общност в България.

Това се казва в декларация от името на ДПС, прочетена в пленарната зала от лидера на партията Лютви Местан. В позицията на ДПС се изтъква, че казусът “Гърмен”, а преди това и случилото се в Катуница показва, че това е много важен проблем на обща политическа отговорност, който обаче сам по себе си не е оцветен партийно. По думите на Местан, няма нищо по по-популистко от твърденията на депутати от Патриотичен фронт и Реформаторския блок, че проблемите в Гърмен са генерирани от ДПС.

“Ако е така, как ще обясните огромния конфликт, на който станахме свидетели в “Катуница”. Там кметът не е от ДПС. Необходима е целенасочена политика за интеграция. ДПС поставя въпроса за това, че нищо друго няма по интегративен ресурс от образованието”, заяви Местан. По думите му, трябва да имаме съзнание, че равенството пред закона не може да се прилага избирателно, тъй като то означава държавата освен да изисква еднакво спазване на закона да гарантира наред с това и еднаквите права.

“В закона за народната просвета има една много важна разпоредба, която задължава българските граждани да осигурят присъствието на децата си в детски градини. Питам на колко семейства в кв. “Надежда”, Сливен е осигурен достъп до детска градина? – На николко!”, заяви Местан и реторично попита гарантира ли българската държава еднаквото прилагане на закона навсякъде.

Лидерът на ДПС даде пример с факта, че над 80% от отпадалите от училище деца са от ромската общност и заключи, че от училище отпадат само роми, които не са имали възможност за достъп до детска градина.

“Ще решим ли този проблем или ще повтаряме едни и същи клишета. Не предлагате никакви решения. Единствено ДПС го прави. Образованият ром ще бъде интегриран ром, български граждани, който ще спазва законите, който ще е възпитал култура, за да плаща своите данъци. Изходът от ситуацията не е в изрази като “паразит”, “тази популация” или в определяне на ромите като изгубеното звено между неандерталеца и хомоспаиенс. Кабинетът дълги отговор на въпроси. Ще се приеме ли предложението на ДПС за национална програма за осигуряване на достъп до детска градина на всяко българско дете, в това число и на ромското”, запита Местан. Според него, каквито и усилия да полагат, за да представят престъпността като етнически проблем, тя не е етнически проблем.

“Може би в някои общности се проявява в по-концентриран вид, но това не означава, че е етнически. Това показва, че сме задължени да видим първопричината. Тя е в социалното изключване. Феноменът е социален, а не етнически. Ако трябва да партизираме проблема, имаме какво и ние да кажем. Първият организират опит за партийно овладяване на ромите е в един проект – Роми за силна България”, каза още Лютви Местан.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.