Местан: Няма съмнение, че мястото на Делян Пеевски е в ПГ на ДПС

Още не приключила сагата около избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и около него възниква нов спорен казус, който заплашва да стигне до Конституционния съд. Става дума за това дали Делян Пеевски има право да се завърне като депутат, след като парламентът гласува ново решение, с което да отмени назначаването му за председател на ДАНС.

Делян Пеевски е член на ПГ на ДПС, без да е член на партията, той е от гражданската квота и в тази партия никой не поставя под съмнение неговото място в парламентарната група. Това каза на обичайната седмична пресконференция в централата на партията председателят на ДПС Лютви Местан. Той се аргументира с твърдението, че няма решение на Народното събрание за прекратяване на правомощията на г-н Делян Пеевски няма.

"От това, което знам, и от изявленията на г-н Пеевски – той не е встъпил в длъжност. Неговата оставка в Народното събрание не е гласувана, не са му прекъснати правомощията в НС. Разбрах, че тази сутрин има депозирано заявление за оттегляне на молбата от петък за напускане на парламента”, обясни Лютви Местан. Той призова репортерите да не очакват от него да влиза в ролята на конституционен съдия, защото единственото, което може да направи като коментар е, че при аналогични ситуации лица, които не са встъпвали в длъжност и не са били освобождавани от предишен свой статус, са възстановявали положението си на народни представители.

В дух на своебразна самокритичност Лютви Местан изтъкна, че е доблестен да поеме своята отговорност за подкрепата на номинацията на Делян Пеевски за председател на ДАНС, още повече че имал и съответните мотиви, вкл. това че Пеевски е човек, готов да си сложи главата в торбата.

ДПС изпълни ангажимента си и внесе проект за решение за отмяна на решението за избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС с кратки, но ясни мотиви, обяви още Лютви Местан. Той обясни, че "това е заради острата обществена реакция, която предизвика това решение, и отказа при тези условия на г-н Пеевски да встъпи в длъжност”. Освен това ДПС предлага парламентът да приеме нарочна процедура за обсъждане, изслушване на предложената кандидатура и така да се пристъпи към избора на председател на ДАНС.

Като продължение на своебразната демонстрация на известна самокритичност Лютви Местан „ артикулира” едно обяснение на казуса, в което се съдържа и признание.

„Публичният образ на всеки един от нас като политици, дори като този образ по наша самооценка не се покрива с реалния. На последен план остава самооценката ни, защото публичният ни образ се оказва реална жестока реалност, с която няма начин да не се съобразим”, посочи Лютви Местан.

ДПС внася и решение за създаване на временна комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс, съобщи Лютви Местан. Според него, това е инициатива на парламентарната група на движението и вече се работи за събиране на необходимите подписи от депутати.Причината, според председателя на ДПС, е в това, че действащият Избирателен закон не е състоятелен и се нуждае от промяна.

По-рано днес Мая Манолова от Коалиция за България заяви, че със сега действащите изборни правила не е възможно да се проведат честни избори.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.