Местан: Нека не си играем на заплахи и не се плашим с войни

Заканата на лидера на Бойко Борисов, че оттук нататък ще даде отпор на политическите си опоненти с война и реваншизъм до дупка, не остана нечута от председателя на ДПС Лютви Местан.

“Бих препоръчал на всички участници в процеса да не си играем на ултиматуми, да не си играем на заплахи и да не се плашим с война”, заяви Лютви Местан пред парламентарните репортери. Той препоръча “българският народ, избирателите, да си направят много добре анализа, да помислят дали ще подкрепят войната и реваншизма като стил на политиката в България”.

С нищо не сме дали повод за подобен език и затова заявявам отговорно пред вас, че някой търси повод, че не се чувства добре в диалогична среда, че има вътрешно желание, манталитета е по-силен – манталитетът на монолога, на първо лице, единствено число, на аз формата на управление”, допълни Местан. По думите му, тези експлозии на отречени модели на управление, манталитет, не са най-доброто, което може да очаква България. Затова вчера казах – ние трябва да четем уроците и ако в българското общество има разбираеми реакции срещу едни или други коалиции, то нека бъдем наясно – авторитарните рефлекси, които се събуждат, също не са алтернативата, която ще изведе България към по-добро. Какво означава война и реваншизъм, питам? Плашим ли се вече. Война, как може езикът на политиката да бъде война, реваншизъм”, попита Лютви Местан. Според него ситуацията се драматизира излишно, а войната и реваншизмът не са стила на политиката, в която ДПС ще има участие.

“Както виждате темата е била отложена. Оттук нататък, ако някой търси поводи да обявява война и реваншизъм, това вече е негов проблем. Нас в такава война ни няма”, категоричен бе Местан – „Нас ни има само в съгласието и диалога в името на публичния интерес”, каза още лидерът на ДПС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.