Местан: Не сме загърбили тежкото политическо противопоставяне

Лютви Местан призова президента Плевнелиев да свика ВНС, за да се направят нужните промени в Конституцията

Лидерът на ДПС Лютви Местан не се съгласи с твърдението на президента Плевнелиев, прозвучало от парламентарната трибуна, че “тежкото политическо противопоставяне” е оставено зад нас.

Силно кънти отсъствието на най-важната тема – демократична ли е днешната власт и формулата на днешното управление. Президентът бяга от тази тема, заяви Местан в декларация от името на своята парламентарна група. По думите на Местан “езикът, задаван от две от управляващите партии в четворната коалиция, е ярък пример за самоцелно политическо противопоставяне”.

“Политическият антоним на толерантността е езикът на омразата, а в две от управляващите партии се чуват непрекъснато езикът на остракирането”, каза Местан. Той посочи, че най-после се е чуло изказване на премиера по тази тема, но е отивало на президента да я коментира, а той мълчи.

Лидерът на ДПС изтъкна, че е време да поставим големия въпрос – какво се промени от март 2014 до март 2015 година. След което припомни, че съгласието, постигнато на срещи при президента преди предсрочните избори е имало два основни елемента – да не се повтарят отречени модели на управление и да се върви към съгласие без реваншизъм.

Очаквахме да чуем оценката на президента дали тези два елемента са изпълнени. Категорична оценка на ДПС е “не” – и двете условия са нарушени, а тази формула на властта беше отречена от българските граждани, посочи Местан. По думите му, вярно е, че на срещите при Плевнелиев са били обсъдени ключови реформи, но при това управление думата “реформа” започва да губи собствения си смисъл.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.