Местан и още трима от ПГ на ДПС стават независими депутати

Лютви Местан, низвергнатият и изключен от ДПС доскорошен лидер на партията и на парламентарната й група, потвърди тиражираните от някои медии догадки, че в навечерието на тези събития е бил в посолството на Турция, за да “организира сигурността си в критична ситуация”.

“Не съм искал подкрепа, имах няколко часа да организирам сигурността си в критичната ситуация”, обясни Местан на пресконференция в Момчилград, последвала възпоменателен митинг за жертвите на възродителния процес. В отговор на журналистически въпрос той подчерта, че е прекарал “много, много кратко време” в посолството, след което добави, че друг път ще коментира причините, както и от кого се е чувствал застрашен при положение, че има осигурена лична денонощна охрана от НСО. Гардовете обаче не са го последвали на територията на посолството…

На срещата си с медиите в Момчилград Лютви Местан извести, че напуска парламентарната група на ДПС (което всъщност е безалтернативно действие, тъй като бе изключен от партията), а в знак на солидарност с него същото ще направят и депутатите Шабанали Мехмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов.

Попитан дали има намерение да прави нова партия (нещо, което сториха някои от прокудените от ДПС нейни бивши активисти като Корман Исмаилов и Касим Дал), Местан отговори, че е рано да се говори по тази тема. Но пък от изявление на областния председател на ДПС в Кърджали Бахри Юмер стана ясно, че е възможно в ДПС да започне пореден етап на разцепление. По думите на Юмер, той засега не напуска ДПС, но няма да има място там, ако в Областния съвет картината продължава да бъде същата.

“Решението за моята оставка е факт, аз го приемам, но не приемам начина, по които се взе”, каза още Лютви Местан. Хората, с които се срещал в последните дни, неизменно му казвали, че дори осъденият на смърт има право на последна дума.

Местан, както е известно, не бе допуснат на заседанието на ЦС на ДПС, на което, според официалната информация са присъствали 70″% от членовете на съвета. Които, обаче, единодушно са подкрепили предложението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за свалянето на Местан от всички партийни постове и изключването му от ДПС.

Във връзка с твърденията, че основна причина за низвергването му е прочетената от него в парламента декларация, подкрепяща версията на Анкара за свалянето на руския самолет Су-25, Местан изтъкна декларативно: “Хиляди пъти да бях убеден, че ще ми се отреже главата след тази декларация, пак щях да я прочета”.

Местан отрече да е изнасял секретни документи от парламента, както и твърденията, че на пищната сватба на неговата дъщеря посланик на друга държава е поднесъл като дар кола, струваща 300 000 евро.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Ами, прав е Доган. Къде е тръгнал този Местан да се меси в конфликта между Русия и Турция? Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак, че даже и преди вола. Вместо да си налягаме парцалите и да внимаваме какво мислим и говорим в тази опасна ситуация и в тази опасна близост с две големи световни сили, които могат да се сбият…

Leave a Reply

Your email address will not be published.