Местан: Г-н Близнашки, вие сте най-слабият премиер в историята на България

Лютви Местан призова президента Плевнелиев да свика ВНС, за да се направят нужните промени в Конституцията

“Вие просто бяхте една маша! Зад претенциите ви на конституционалист, извира фигурата на най-слабият служебен премиер и най-слабият премиер в историята на България”. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна, обръщайки се към служебния премиер, който присъства на провеждащия се парламентарен контрол и бе атакуван за уволненията в администрацията, извършени от неговото правителство.
По думите на Местан, парадоксално е, че професор по конституционно право като Близнашки е действал по този начин.

„Служебнията кабинет работи в отсъствието на парламент и не е негова работа да провежда мащабна политическа чистка”, заяви Местан. Лидерът на ДПС допълни, че има списък със стотици уволнени и подчерта, че с действията си служебният премиер е дискредитирал и президента Росен Плевнелиев.

„На няколко пъти ми се дават квалификации. Поставят се под съмнения моите академични постижения. Георги Близнашки е истински български професор. Тепърва вие ще трябва да доказвате вашите смислови претенции”, отвърна служебният премиер.

Георги Близнашки каза още, че служебното правителство с нищо не е превишило своите правомощия, а направените от него назначения са на подготвени хора, професионалисти, които много добре са се справили.

„Истината е, че сме се стремели да издирим и назначим изявени интелектуалци, които се ползват с доверие и авторитет. Тези хора наистина се справиха със задачата да организират честни избори”, заяви Близнашки.

„Що се отнася до администрацията – съхранихме изключително много хора в сравнение с предходната администрация. Запазихме твърде много хора и може би това е моя личен грях що се отнася до политическото ми минало”, добави служебният премиер, който в продължение на дълги години е бил активен член на БКП/БСП.

“Всичко на всичко бяха уволнени 218 души от цялата държавна администрация, която наброява няколко десетки хиляди души. Никаква чистка не е направена, защото тепърва промените предствоят”, допълни Георги Близнашки. Премиерът изтъкна, че без изключение на мястото на освободените от длъжност, са назначени хора с доказан опит, а всичко това се наложило, защото една година се извършвала мащабна чистка от Пламен Орешарски.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.