Местан: ДПС направи градивен компромис в името на националния интерес

ДПС направи градивен компромис в името на националния интерес. Но няма да направим компромис с участието на ултранационалисти в управлението на страната. Европейска България не може да допусне това. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира в Търговище позицията на партията по отношение на преговорите за конституционната реформа.

„Винаги, когато става въпрос за българския национален интерес, може да се разчита на Движението за права и свободи. Защото ДПС е партията не на самоцелния, не на безпринципния компромис, а на градивния компромис. Ние имахме резервирана позиция, не защото сме против промяната в Конституцията. Ние имахме политически причини да имаме резервирано отношение, защото както ще бъдем компромисни, когато става въпрос за националния интерес и точно заради този национален интерес няма да направим компромис с участие на ултранационалистите в управлението на страната“, заяви Местан.

„Искам да знаете, че ако в България се установят коректни, толерантни отношения между политическите сили, между системните политически сили, може да се случат чудеса, може да се случат не само конституционната реформа, България може да тръгне по пътя на своето ускорено развитие“, добави той.

Местан бе в областта по повод на традиционния мюсюлмански събор в местността Баба Конду край село Божурка.

По-рано днес председателят на БСП Михаил Миков коментира, че с внесеният законопроект за промени в Конституцията е нанесен тежък удар върху парламентаризма като цяло.

Внася се един проект, два месеца се говори по него, след това се ревизират две трети от него, не се допуска до пленарна зала, където трябва да прозвучат сериозните аргументи „за“ и „против“, тихо и кротко се подменя от нова инициатива, обясни Миков и посочи, че това е подход, който подравя смисъла и значението на парламентаризма и законодателната инициатива се превръща в основа на политическия пиар.

Съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски обяви пред БНТ, че проектът за промени в Конституцията не е скокът на Левски, но е добра крачка и се е достигнало до много разумен компромис.

„Дали е исторически компромис или пробив проектът за промени в Конституцията не бих казал. За мен не е скокът на Левски, но е една добра крачка напред в съдебната реформа. Направихме го с 23-ма народни представители. При следващите избори, когато имаме по-голяма група, ще направим повече“, каза Зеленогорски.

Той добави, че РБ ще работи, по време на четенията на текста в пленарна зала, за по-дълбоки промени и призова политическите партии да не се отмятат от постигнатия консенсус, а четирите политически сили от управляващото мнозинство да следват целите си единно.

По думите му БСП са се изолирали заедно с „Атака“ от процеса по промяна на конституцията и са пропуснали да си дадат по-добра перспектива.

Попитан за решаващия 180-ти подпис на Димитър Делчев Зеленогорски каза, че е провел разговор с него, както и вицепремиерът Кунева. Младите колеги от ДБГ и РБ с право искат по-радикални промени. Опитът ми показва, че в политиката прагматичното се слага напред, за да спечели обществото. Димитър Делчев сложи решаващия 180-ти подпис по съвест, а не по заповед, обясни Зеленогорски, като допълни, че така Делчев дава знак, че реформата не е достатъчно дълбока, но припознава прагматичното значение на избора си. Ако сега проектът не бе подписан от 180 народни представители, реформата нямаше да тръгне добре, обобщи той.

Зеленогорски беше категоричен, че целта на съдебната реформа не е да бъде сменен главният прокурор, нито да има политическа зависимост на прокуратурата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.