Местан декларира подкрепа за ГЕРБ и 300 дни толеранс за еднопартиен кабинет

Лидерът на ДПС Лютви Местан декларира пред медиите, че партията е готово без условия, без участие във властта да даде подкрепа за еднопартийно правителство на малцинството, като същевременно обещава не традиционните 100 дни, а 300 толеранс за правителство с ясна демократична платформа.

И тъй като в политиката винаги има едно “но” изразяващо се в едно или няколко условия – така е и в конкретния случай. Лютви Местан ясно и дори ултимативно поясни, че ДПС ще бъде категорична опозиция на безпринципна коалиция с участие на крайнонационалистически формации ( в множествено число) без да уточнява кои са те извън “Атака”, която все пак е общоприета за такава. Но вън от формулировката на Лютви Местан, характерно за “заподозрените” Патриотичен фронт и ББЦ е че настояват в един глас ДПС да си вземе отпуск от властта под каквато и да е форма.

„ДПС не иска власт, съзнава риска от нови избори, но определя като още по-голям риск безпринципна коалиция с участие на крайни националисти“,
тъй като подобно правителство крие опасност от разделение на нацията”, аргументира ултиматума си Местан. След което добави звучащото като мантра заклинание, че „ДПС може без властта, но никой не може да изолира ДПС от обществения и политически живот“.

По думите на лидера на ДПС, в сегашната ситуация има два лоши сценария за България – “най-лошият е незабавно да вървим към нови избори, а вторият, по-лош от най-лошия сценарий, е да се състави безпринципно антиевропейско, антицивилизационно правителство с участието на крайни националисти“. Поради което, трябва да се намери формула за съставяне на правителство, категоричен бе Местан.

Лидерът на ДПС, от чиято уста са излизали тежки, почти смъртоносни критики за политическите и личните качества на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, този път демонстрира обяснима за момента политическа куртоазия.

“Зная пред каква отговорност е изправен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Той обаче има уникалния шанс да избегне този сценарий и в сложната ситуация да припознае ролята на обединител на нацията“, изтъкна Лютви Местан. След което добави, че изборът е на Борисов, съответно негова ще е отговорността.

Преговорните екипи на ГЕРБ и ДПС ще проведат консултациите си утре, 14 октомври, в зала „Запад“ на Народното събрание с начален час 13:00.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.