Меркел смята, че Германия и Европа не могат да разчитат на Тръмп

Германският канцлер Ангела Меркел даде да се разбере, че страната й и Европа вече на могат да разчитат на САЩ при управлението но Доналд Тръмп, съобщи “Индипендънт”.
На предизборна среща в Бавария тя подчерта нуждата от приятелски отношения със САЩ, Великобритания и Русия, но добави: “Ние, европейците, трябва наистина да вземем съдбата си в свои ръце”. Тя подчерта, че “свърши времето, в което можехме напълно да разчитаме на другите, както се уверих през последните няколко дни”.
Преди дни Доналд Тръмп бе в Европа и участва заедно с Ангела Меркел в срещата на върха на НАТО в Брюксел и в лидерската среща на Г-7 в Сицилия. След разговорите на Г-7 Меркел заяви, че партньорите от Г-7 на американския президент Доналд Тръмп остават „на тъмно“ по въпроса за намеренията си в областта на изменението на климата. “Цялата дискусия по темата за климата беше много трудна, да не кажа много незадоволителна”, каза Меркел. “Тук имаме ситуация от шест срещу един, което означава, че все още няма признаци дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение или не”, добави тя.
„Групата на седемте, чиито лидери заседаваха в петък и събота в Таормина , значително отслабва, а решенията ще бъдат преразгледани“, заяви в интервю пред ТАСС президентът на Италианския институт за геополитика и приложни науки Тиберио Грациани.
“Тази среща на върха аз бих нарекъл преходна. “Седемте ” губят тежест и всички решения от Таормина ще бъдат преразгледани, за да отразят новите условия. ЕС ще трябва да промени своята политика, независимо от популистките ефекти в навечерието на важни избори”, каза политологът.
Според него, Г-7 вече е в процес на промени с новоизбрания президент на Франция Еманюел Maкрон и британския премиер Тереза Мей, която застрашава обединена Европа.
“Що се отнася до Тръмп, той все още няма ясна позицията. „Седемте“ показват липса на единство“, вярва анализаторът.
Той отбеляза, че през последните два дни при срещата на върха се говори много за Русия, наричайки я “главен отсъстващ участник“.
“Как можем да обсъдим въпроса за тероризма, основният източник на който е „Ислямска държава“, без Русия, един от основните борци срещу нея“, завършва Грациани.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.