Меркел разговаря с Путин и Порошенко за ситуацията в Украйна

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна с украинския президент Петро Порошенко и с руския му колега Владимир Путин като част от дипломатическите усилия на европейски лидери за уреждане на кризата в Украйна, съобщиха световните агенции. Вече дълго време Меркел полага сериозни усилия за урегулиране на кризата в Украйна и постигането на траен мир, поддържайки постоянен контакт с президентите на Русия и Украйна. Вчерашните разговори на канцлера Меркел поотделно с двамата президента са се провели в кулоарите на провеждащия се в Милано Азиатско-европейския форум.

В съобщение на прессекретариата на руския президент се казва, че Путин и Меркел са обсъдили споразумението от Минск и уреждането на конфликта в Украйна, както и газовия въпрос. Франспрес обаче изтъква, че
германският канцлер и руският президент имат големи различия по въпроса за корените и причините на конфлекта в Украйна и допълва, че срещата между двамата лидери е продължила два часа и половина.

За срещата между Меркел и Порошенко говорител на германското правителство съобщи, че канцлерът на ФРГ и президентът на Украйна са изразили съжаление, че мирният план в Източна Украйна не е приложен напълно.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.