Меркел призова Путин да признае оценката на ОССЕ за изборите в Украйна

Германският канцлер Ангела Меркел поиска от руския президент Владимир Путин да признае оценката на ОССЕ за президентските избори, планирани за неделя в Украйна, предаде БГНЕС като се позовава на информация на Франс прес.

“Очаквам от Русия да уважи без никакво съмнение обективната оценка на ОССЕ” относно доброто провеждането на изборите, заявява Ангела Меркел в интервю за регионалния ежедневник “Саарбрюкер Цайтунг”. “Самата Русия е част от тази организация”, подчертава Меркел.

Берлин счита изборите в неделя, оспорвани в част от Украйна и от Москва, като голям етап за стабилизирането на страната. “ОССЕ ще оцени как ще се проведат изборите и всички трябва да уважат преценката й”, заяви Меркел. ОССЕ “е на място с една от най-големите си наблюдателни мисии в историята си, за съжаление Русия отказа да изпрати наблюдатели, въпреки че беше поканена за участие”, подчерта германският канцлер.

“Това, което виждаме, е, че изглежда за руските ръководители е трудно да приемат, че Украйна, суверенна страна, избира свободно собствения си път. Всички, които оспорват легитимността на настоящите украински ръководители, трябва да имат интерес в изграждането на нова легитимност и това може да стане само с избори”, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер на среща с журналисти от Асоциацията на чуждестранната преса в Берлин.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.