Меркел поиска от Путин да спазва Женевските споразумения за Украйна

В телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин германският канцлер Ангела Меркел поиска прилагане на международното споразумение за намаляване на напрежението в Украйна, става ясно от съобщение на говорителя на Меркел Щефен Зайберт, цитиран от bTv=
Ангела Меркел е изразила “голямо безпокойство” от напрегнатата ситуация в Източна Украйна и е заявила, че очаква руското правителство да демонстрира ясно ангажимента си и да работи за прилагането на споразумението, сключено на 17 април в Женева. Става дума основно за разоръжаване на проруските милиции в Украйна.

Четиристранният документ, подписан от САЩ, ЕС, Русия и Украйна, предвижда разоръжаване на незаконните въоръжени формирования, освобождаване на незаконно окупираните административни сгради в Украйна и амнистия на всички демонстранти с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления.

Според изявлението на Зайберт, Русия не е направила нищо за прилагане на това споразумение. “Всеки, който следи събитията реалистично и ясно, трябва да заключи, че това, което се случи след Женевското споразумение, особено от страна на Русия и от страна на проруските сепаратисти, е абсолютно разочароващо. Русия имаше възможност и все още има възможност да демонстрира подкрепата си за договорката от Женева и да използва значителното си влияние в Източна Украйна. Нищо от това не се случи”, каза говорителят на Меркел. От украинска страна изглежда са се заловили за работа, цитира Франс прес друга част от коментара му.

Запитан за евентуални нови санкции срещу Русия, които се очаква да бъдат обсъдени по телефона от американския президент Барак Обама и представители на ЕС, един от които ще бъде германският канцлер, Щефен Зайберт посочи, че нищо не е изключено, съобщава Франс прес. “Санкциите вече са в действие, но трябва да разглеждаме фактите. В случай че нищо не се промени, е важно да бъдем подготвени за други санкции”, докато в същото време се търси начин за поддържане на диалога, за намиране на политическо решение и за подпомагане на Украйна и нейните граждани, заяви говорителят на германския канцлер.

Според съобщение на ИТАР-ТАСС Путин и Меркел са подчертали колко е важно в най-скоро време да бъдат организирани преговори с участието на Русия, ЕС и Украйна за сигурността на доставките на газ. В телефонния разговор е станало дума за нежеланието на киевските власти да изпълнят Женевското споразумение от 17 април и въпроси за дейността на наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна, допълва руската агенция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.