Мерджанов: Има политически завой, но не и абдикация

Новият председател на ПГ на Коалиция за България (посочен от Станишев вчера) Атанас Мерджанов, също като Мая Манолова, защити избора на лидера на БСП и ПЕС да смени София с Брюксел и Страсбург.

Политическият завой на Сергей Станишев към Брюксел не е абдикация, а полезен, прагматичен ход – и за БСП, и за европейското ляво. Така Атанас Мерджанов коментира пред bTV решението на Станишев, което вчера бе определено като полуабдикация от бившия лидер на БСП Георги Първанов. Според Мерджанов занапред ще е нужна по-активна роля на лидера на ПЕС в европейския парламент, защото “в ход са преговорни процеси с ЕНП, предстои преструктуриране на ЕП и ЕК, а това е шанс за по-голямо представителство на БСП в Европа”. Мерджанов е на мнение, че не било необходимо лидерът на БСП да е на банката в Народното събрание или на стола си на „Позитано” 20, за да ръководи партията успешно.

„Парламентарната група до голяма степен е самостоятелен орган със своя логика на решенията, които са колективни. А и все пак говорим за ограничен срок на това Народно събрание, така или иначе. Затова трябва да се поемат по-перспективни предизвикателства пред БСП”, каза още новият председател на ПГ на Коалиция за България.

Мерджанов подчерта, че оставката на кабинета щяла да дойде след постигане на разбирателство между основните политически сили за датата на предсрочните избори.

На въпрос дали БСП обмисля разговори за коалиция с ГЕРБ след предсрочния вот, Атанас Мерджанов отговори положително, като изтъкна, че в политиката са възможни всякакви конфигурации.

Готови сме да скъсим дистанцията с ГЕРБ, готови сме да разговаряме с всички политически сили след бързи избори, в това число и ГЕРБ, изтъкна Мерджанов пред bTv.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.