Менда Стоянова: Повечето приходи могат да наложат актуализация на бюджета

Актуализация на бюджета е възможна през есента. Тя обаче няма да се наложи заради дефицит, а заради по-високите приходи в хазната. Това допусна председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. В коментар пред БНТ тя обясни, че ако има голям излишък, той трябва да отиде за покриване на дефицита. Парите в повече могат да се насочат за социални дейности и за образование, но това също става след санкция на Народното събрание, поясни Стоянова.

Приходите от акцизи тази година са с 95 млн. лева повече спрямо същия период от миналата година, съобщи Менда Стоянова. – „Щом казва Ваньо Танов, че това е в резултат намаляване на контрабанда, аз му вярвам”, изтъкна депутатката от ГЕРБ.

Икономиката, спрямо същия период на миналата година, расте с 2% при положение, че в Европа средният растеж за първото тримесечие е 1,4%, каза още Менда Стоянова. Тя оцени тези данни като доказателство, че българската икономика се движи добре.

“Защо, питаме ние? Ами, защото има стабилност. Това е моят отговор. Защото отдавна бизнесът чака стабилност, за да може да се развива, за да може да инвестира, и аз много се надявам, че ако ние съумеем да запазим тази политическа стабилност в следващите предизборни месеци, нарочно казвам така, това ще е добре за цялата икономика”, заяви Стоянова.

ГЕРБ са склонни да подкрепят предложението на ДПС за промяна на закона в частта за банковата тайна заради депозантите в КТБ, които са предоговорили кредитите си. Текстовете в момента се прецизират и предстои да бъдат разгледани, каза още Менда Стоянова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.