Искров реагира с присмех на новината, че подава оставка

Управителят на БНБ Иван Искров ще подаде оставка до 19 юни. Това каза днес председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по време на заседание на комисията.

“Искров заяви, че в момента, в който внесем и една кандидатура за управител на БНБ, той ще си подаде оставката. С него определихме датата 19 юни”, разказа Стоянова за неофициален разговор с гуверньора. И накрая се пошегува, че “ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ”.

Малко по-късно от пресцентъра на БНБ опровергаха казаното от Менда Стоянова със съобщение на сайта на Централната банка и оцениха казаното от депутатката от ГЕРБ като опит за влияние върху независима институция.

Ето и целият текст на позицията на Иван Искров и БНБ:

По повод изявленията от днес за оставка на управителя на БНБ и опитите за упражняване на влияние върху независима институция от страна на председателя на Комисията по бюджет и финанси в 43-ото Народно събрание бихме искали да заявим:

Управителят на БНБ нееднократно е обявявал, че очаква постигането на политическо съгласие за избор на нов управител, като се следват законовите процедури в тази посока.

Никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ.

Надяваме се, че извънредната енергичност и агресия на политиците ще се трансформира в обществено полезни и конструктивни действия.

Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка, завършва съобщението на БНБ.

Свързани публикации

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.