Менда Стоянова: НОИ е по-сигурен стопанин на парите за пенсии

„Ще бъде добре да има повече осигуровки в НОИ – и за хората, и за системата. Тези, които се осигуряват в момента, ще имат право да избират. Частните пенсионни фондове трябва да излязат на светло и да ви убедят, че управляват правилно вашите пари, те трябва да бъдат проактивни, 10 годни не сме ги видели”. Това заяви в студиото на bTv председателката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, която се смята за един от инициаторите на решението на правителството за радикална промяна в модела на пенсионно осигуряване.

Стоянова не се съгласи с критиката на главния изпълнителен директор на Пенсионно-осигурителна компания „ДСК-Родина” Николай Марев, че кабинетът се опитва да компенсира липсите в държавното осигуряване с парите, натрупани в частното и на практика иска да погълне 7,9 млрд. лв. от частните пенсионни фондове. Според Менда Стоянова Националният осигурителен институт е по-сигурен стопанин на парите, защото негов гарант е държавата.

„България няма намерение да национализира, а да даде право на всеки да реши и да вземе информирано решение. Изборът е между това дали да се осигуряваш в солидарната система, в която държавата гарантира пенсиите, или да се осигуряваш с двата стълба. Третият стълб е доброволен”, подчерта депутатката от ГЕРБ, изтъквайки отново правото на избор като аргумент, но без да коментира намерението на правителството всеки човек да има право на избор само веднъж в живота си и този негов избор на пенсионен фонд да е необратим.

Социалният министър Ивайло Калфин имаше готовност да проведе пенсионната реформа, обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV депутатът от АБВ Румен Петков, като по този начин разграничи партията си от идеята за замразяване на възрастта за пенсиониране и радикална промяна в пенсионното осигуряване.

„Някой може да спечели синдикален или работодателски комфорт за 6 месеца или година, но чакаме промени от 20 години”, изрази възмущение Петков.

„Ситуацията е абсурдна, нелепа, неприемлива, не може такова решение да се вземе за час и половина и то с аргумента, че държавата е гарант – това е нелеп аргумент. Ако това е мнението на Владислав Горанов и Менда Стоянова, те казват на частния капитал, че не е желан”, заяви социалистът и настоя за широко обществено обсъждане. Той разкритикува коалиционния партньор и мандатоносите ГЕРБ и заради формата на подкрепа на предложението – заедно с ДПС и Патриотичния фронт. „Плаващите формати създават впечатление за нестабилност”, изтъкна Румен Петков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.