Менда Стоянова: Искров трябва да поеме отговорност за станалото с КТБ

Управителният съвет на БНБ и гуверньорът Иван Искров трябва да поемат моралната отговорност за случилото се около КТБ и да подадат оставки, а ГЕРБ може да има кандидат за заместник на Искров, едва когато оставката стане факт. Законът пази независимостта на централната банка и оставки не могат да се искат в пленарна зала, но „трябва целият Управителен съвет да поеме моралната отговорност”. Това коментира председателят на временната парламентарна бюджетна комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в предаването на БНР “Преди всички”, както и пред bTv. Стоянова каза още, че се надява депутатите да подкрепят актуализацията на държавния бюджет и на парите за НЗОК. Двата проектозакона, внесени от правителството се обсъждат днес на извънредно заседание на Народното събрание. По думите на Стоянова, “всеки разумен икономист разбира, че тази актуализация трябва да се случи, за да не спре държавата до края на годината”.

Менда Стоянова коментира и възможността да се дадат коледни добавки на пенсионерите, при положение че с актуализацията на бюджета дефицитът ще надхвърли 3,5 % и България е застрашени от процедура по свръхдефицит от ЕК.

“При всяко увеличение на плащания, включително и коледните добавки, трябва внимателно да се прецени какви ще са ефектите от едно такова поредно раздаване на пари, без да сме ги изкарали. Нужни са 50 милиона лева за 20 лева коледни надбавки на всеки пенсионер, но друг е въпросът какво ще си свърши един пенсионер с 20 лева?”, коментира Менда Стоянова.

Както е известно вицепремирът Ивайло Калфин държи да има коледни добавки към пенсиите, а финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че няма пари за такива бонуси.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.