Менда Стоянова: Без актуализация остава капан за новото правителство

Менда Стоянова от ГЕРБ и Георги Кадиев от БСП коментираха по Нова тв, че актуализацията на бюджета е наложителна и в този смисъл президентът Росен Плевнелиев е абсолютно прав да настоява тя да бъде предложена от правителството и гласувана от сега действащото 42-ро Народно събрание.

“Ако не се извърши актуализация на бюджета сега, това е умишлено поставяне на капан на следващото правителство”, коментира Менда Стоянова. Председателката на бюджетната комисия в предишното Народно събрание смята, че управляващите умишлено са планирали ръст на приходите, за който е било ясно, че никога няма да постигнат, за да се изпълнят предизборните обещания.

“Не може да се мине без актуализация и не разбирам това упорство. Сериозен проблем в Здравната каса е недофинансирането. Според мен приходите не са събрани заради лошо планиране по месеци”, каза Георги Кадиев, който неотдавна напусна ПГ на левицата, но остана член на ръководството на БСП.

“Въпросът е кой не е изпълнил това, което е сметнал преди това. Когато се приемаше бюджета за 2014 г. заложиха 2 милиарда повече приходи, отколкото е отчетът за 2013 г. – съответно и 2 милиарда повече разходи. Към 31 май отчетът показва, че приходите са минус с 30 милиона, а разходите са плюс 900 милиона. Ето я дупката”, обясни Менда Стоянова. Тя прогнозира, че до края на годината минималната дупка в бюджета ще бъде 1 милиард от това, че няма да бъдат изпълнени приходите. Към това трябва да добави и дупката в НЗОК, която според депутатката от ГЕРБ „трябва да бъде запушена и то веднага”.

“Това, което може да се направи в момента, е частично разходите да се прехвърлят за следващата година и частично да се намалят разходите в самия бюджет”, коментира Георги Кадиев. Според него ключовият въпрос е защо Агенция “Митници” и НАП не са събирали приходите и какви мерки ще се предприемат за наваксване на изоставането.

Свързани публикации

1 Comment

  1. трагедия, а като оставиха без пари Орешарски през май тогава защо не разсъждаваха така? Гадост са това политиците. Миналата година до април опапкаха бюджета до септември сега се вайкат.

Leave a Reply

Your email address will not be published.