Мексико: Приказният Юкатан

author

Мексико е голяма страна, която предлага разнообразие от различни видове туризъм. Страната е неизменно в Топ 10 на туристическите класации по брой посетители, като цифрата постоянно расте, а най-известното място е полуостров Юкатан.

Канкун

Канкун е най-популярният курорт в Мексико и е отправна точка за следващите дестинации на полуостров Юкатан. Градът е свързан с много директни полети до повечето западноевропейски страни. Туризмът в Канкун е основният икономически продукт и като такъв е развит на много високо ниво. Двумилионният град е най-големия на полуострова, като най-популярната зона за плаж и забавления е полуостровът наречен Хотелска зона. Тази част на града е добре развита и единственото, от което трябва да се притеснявате, са крокодилите в лагуната Ничупте. Въпреки, че в по-голямата си част достъпът до лагуната е ограничен с телена мрежа, не са редки случаите при които някое зелено влечуго излиза на главния булевард за ужас на туристите. Ако искате да ги видите отблизо, но и от безопасно, може да хапнете в някой от ресторантите по брега на лагуната. Дървеният под на ресторанта над водата ще е единствената преграда, а ако имате излишна пържола – може да нахраните животните.

мексико-1 мексико-2

Карибско синьо: Тулум и Четумал

Напускайки Хотелската зона в Кансун, ще видите истинското лице на Юкатан. В моя случай, пътувайки на юг от Кансун по карибско крайбрежие до границата с Белиз, се спрях в два града с много история и красиви плажове с тюркоазено синя вода. Днешният град Тулум е разположен непосредствено до едноименната крепост на маите в миналото. Въпреки, че целият полуостров е изпълнен с хиляди пирамиди и други останки от времето на маите, Тулум е по-специален с това, че е единствената майска крепост на брега. Карибското крайбрежие в тази част е известно със своите наситени тюркоазено-сини цветове, което в комбинация с древните крепости прави пейзажът изключително красив. Тук хапнах такос с риба и морски дарове, което направи престоя ми в Тулум и доста вкусен. Още 200 км на юг и стигам до Четумал – малък и спокоен град, разположен до границата с Белиз. Без да имам особени очаквания от на пръв поглед далечен провинциален град, в Четумал видях Мексико през призмата на местния начин на живот. Тук трябваше да се справя един корумпиран полицай, който се опита да ме таксува 500 песос за несъществувщ „туристически данък“ и щях да платя, ако не бях се запознал предварително с таксите, които трябва да се плащат. Неприятното преживяване бе компенсирано от водата в Четумал, която е още по-синя от Тулум, а с ферибот от тук може да стигнете до Голямата синя дупка в Белиз.

мексико-3

Мерида

Във вътрешността на полуострова се намира столицата на щата Юкатан и един от най-важните исторически центрове в Мексико – Мерида. Престоят ми тук беше съвсем случаен и преди всичко продиктуван от разписанието на вътрешните полети. Затова Мерида е мястото, за което съжалявам, че не останах по-дълго време. За краткия си престой си наех стая в историческия център и прекарах времето си в обиколки из уличките с колоритната колониална архитектура. Впечатляващо е по какъв начин музеите са успели да съхранят духът и културата на маите, въпреки испанската колонизация. Почти всички надписи са двуезични, като вторият е езикът на маите – в тази част на страната той е официален наравно с испанския. Много от книгите също са двуезични, а все повече университети предлагат обучение на майски. Събота вечер е и катедралата в центъра на града се превръща в арена на 3D мапинг шоу. Старите сгради в централната част са реновирани или се реновират в момента, което прави общата среда доста приятна. Покрай Чичен Ица, популярността на Мерида също расте и всичко това се отразява позитивно на града.

Чичен Ица

Разбира се, най-известната атракция в Мексико е Чичен Ица. Древният град на маите е обявен за едно от новите Седем чудеса на света и през последните 10 години популярността му значително нарасна. Градът е изпълнен с много история, затова преди да се отправите към него се подгответе да чуете за едни от най-жестоките цивилизации в човечеството. Кървавите жертвоприношения са извършвани почти навсякъде от тази територия на археологическо наследство – в пирамидата Кукулкан, в езерото Сеноте, на игрищата т.н. А игрищата, които са останали днес, свидетелстват, че именно маите са измислили играта с топка, като разликата е, че загубилия играта губи и живота си.

Пържен такос от Юкатан

(с риба)

Необходими продукти

За соса (салца):

Портокалов сок – половин чаша;

Лимонов сок – четвърт чаша;

Червен лук (надлъжно нарязан) – 1 малка глава;

Чили Хабанеро (смляна със семки) – половин чушка;

Риган – 1 1/2 ч.л.;

Кашерна сол – 1 ч.л.;

Манго (нарязано на средни кубчета) – 1 брой;

За тортилите:

Питка Тортила – 8 бр.

За рибата:

Филе от риба Махи Махи, Тилапия или Риба меч – 600 гр.

Портокалов сок – 1 с.л.;

Сок от лимон – 1 с.л.;

Зехтин – 1 с.л.;

Кашерна сол – на вкус;

Чесън (накълцан) – 2 скилидки;

Риган – 1/2 ч.л.;

Кимион – 1/4 ч.л. (семена);

Бадеми – 4 бр.;

Черен пипер – на вкус (семена).

За гарнитурата:

Авокадо – 1 бр.

Приготвяне на соса:

Смесете в средна купа сокът от лимон и портокал и добавете лука, лютата чушка, ригана и солта. Покрийте и охладете, докато лукът започне да става по-блед (2 часа). Добавете мангото и разбъркайте.

Мариноване на рибата:

Загрейте тиганът на ниска температура. Запържете семената от кимиона и черния пипер, заедно с бадемите (2 минути). Сложете ги в мелничка, добавете ригана и ги смелете в малка купа. Смачкайте чесъна и половин ч.л. сол и го добавете към смлените подправки, ведно със зехтин и със соковете от портокал и лимон. Разбъркайте, докато се смесят добре. Разнесете марината по цялата риба, преместете рибата в чиния. Покрийте я и оставете да се охлади до 2 часа.

Приготвяне на такоса на скара:

Загрейте скарата и намажете обилно със зехтин. Поставете тортилите от едната страна докато се загреят и обърнете от другата страна. Съхранете ги в дълбок съд, но не го захлупвайте.

Намажете рибата със зехтин и я поставете от едната страна на скарата. Обърнете я един или два пъти, докато стане готова (до 12 минути).

Раздробете рибата на груби парчета с помощта на вилици. Поставете парчетата върху тортилите и добавете приготвената салца. Гарнирайте с авокадо и сервирайте топли.

Текстът е публикуван в сп. “Икономист”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.