Меглена Плугчиева връчи акредитивните си писма на президента на Черна гора

Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Р България в Черна Гора д-р Меглена Плугчиева връчи връчи акредитивните си писма на президента на Черна гора г-н Мило Джуканович на церемония в президентския дворец в старата столица на Черна Гора – Цетине.


По време на провелите се след връчването разговори, президентът Джуканович поздрави посланик Плугчиева с „добре дошла“ в Черна гора и отбеляза, че между нашите две страни съществуват традиционно приятелски отношения и изрази увереност, че те ще се съхранят и развиват, а установеният интензивен политически диалог на всички равнища ще продължи.


Изразено бе задоволство, че България подкрепя европейската интеграция на Западните Балкани. Най-добро доказателство в това отношение е протеклото Българско председателство на Съвета на ЕС. „Тази подкрепа е много важна за целия регион, тъй като посредством интеграцията могат да бъдат преодолени съществуващите проблеми на нестабилност“, коментира президентът Джуканович.


На свой ред посланик Плугчиева предаде първо специални поздрави от Президента и Премиера на Р България и посочи, че без европейската интеграция на страните от ЗБ, няма да има стабилност и просперитет и в ЕС. Посланик Плугчиева изрази желанието на страната ни за засилване на двустранните търговско-икономически отношения, особено в областта на енергетиката – сформиране на смесена работна група, а впоследствие и на смесена компания, във връзка с евентуален износ на електроенергия от България по подводния кабел между Черна гора и Италия и евентуално участие на Черна гора в проекта АЕЦ „Белене“, проект анонсиран от Премиера Бойко Борисов при неговото посещение в Черна Гора в началото на септември 2018г.


В края на разговора президентът Джуканович помоли да бъдат предадени специални поздрави на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов и подчерта, че посланик Плугчиева може да разчита на пълната му подкрепа за всички инициативи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.