Меглена Плугчиева: Голяма част от швейцарския бизнес не познава България

Г-жо Плугчиева, има ли сериозен интерес от страна на швейцарския бизнес към българския пазар?


В краткия период, в който съм в Швейцария установявам, че за съжаление в последните 3-4 год. са били прекъснати контакти, срещи , разговори с швейцарския бизнес, поради липса главно на посланик и търговско аташе в българското Посолство.
За последните седем месеца целият нов екип на Посолството положи огромни усилия за да възстанови старите и създаде нови контакти с институции и органицаиите на бизнеса ОСЕК и СЕК. През есента представихме 20 български фирми-производители на вина и специалитети в Берн. На 13.03. проведохме много голям Форум за представяне на България като атрактивно място за инвестиции и като сериозен търговски партньор. Имах предупреждения да бъда със скромни очаквания относно интереса на швейцарските фирми, но направихме всичко възможно и с гордост мога да заявя , че на фоума дойдоха 77 швейцарски фирми от различни сектори на икономиката.

Ще успеем ли да заинтригуваме инвеститори да дойдат у нас и при какви условия това ще се случи?


В момента има известен отлив от Азия и завръщане на европейските фирми, в това число и на швейцарските към Европа, които търсят подходящи места за инвестиции в производство и в дриуги сектори.  Това, което търсят швейцарските фирми е в зависимост от тяхната дейност и от много други и и различни условия, но най-важните са: да има политическа стабилност и предвидимост на страната,  да има атрактивни рамкови условия за чуждите инвеститори  (данъчна политика, добре работеща администрация, високо квалифицирани кадри и др.), функционираща правова държава, върховенство на закона.

Естествено, че можем да заинтригуваме швейцарски фирми, тъй като изпълняваме най-важните условия, но трябва да бъдем последователни и да има приемственост, компетентност и прозрачност в отношенията ни с чуждестранните инвеститори, да събуждаме доверие в тях. От тях пък ние очакваме нови технологии и производства и създаване на работни места. За вземане на решение да се инвестира в страната ни не е без значение географското положение и даже чисто субективни и емоционални фактори като нашето гостоприемство, прекрасната ни природа, превъзходна кухня и вина. Както виждате това е комплекс от фактори, но първите 3 условия остават решаващи.

Каква е оценката им за икономическия климат в България?

За съжаление по-голямата част от швейцарския бизнес не познава България. Липсвала е информация, не е правено достатъчно за представянето на страната ни. Затова сега активно се опитваме да запълним тази празнота и форуми от рода на този в Цюрих помагат изключително много. Важна е и мрежата от контакти и взаимодействие с нашите почетни консули в Цюрих, Женева и Лугано , както и взаимодействието с Българо-Швейцарската Камара в София, която също е много активна в последните няколко години.
Планираме участие на наши фирми на техни изложения в Швейцария в различните сектори : машиностроене, туризъм, вина и др. Следваща стъпка ще бъде и организирането на кооперационни борси, на които да се осъществи дирекетен контакт на фирми от българска и швейцарска страна по сектори.

Предвижда ли се и българо-швейцарски икономически форум в София?

Всичко това не може да стане изведнъж, трябва време, усилия и постоянство и изграждане на доверие. В момента не мога да отговоря дали ще има форум в България. След изборите новото правителство ще има думата и по този въпрос.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.