Меглена Кунева: Отслабваме държавата си, пропускаме ползи за вота

Обучават децата що е тероризъм и бежанец

Вицепремиерът Меглена Кунева продължава с медийната кампания в подкрепа на подготвения от нея антикорупционен закон, който беше отхвърлен от Народното събрание още на първо четене, защото получи подкрепата на едва 101 депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Въпреки това Кунева е оптимист, че след три месеца този проект ще получи подкрепа и ще стане действащ закон. Разширявайки кръга на претърпените щети и пропуснатите ползи, днес Кунева заяви в студиото на БНТ, че със забавянето държавата става по-слаба, като в същото време се пропуска възможността преди изборите кметове и главни архитекти да бъдат проверени за конфликт на интереси.

“Кметовете, главните архитекти – това са много важни фигури в една местна власт и те щяха да бъдат обект на проверка, имущество, конфликт на интереси. Сега прокуратурата разчита на много по-малък приток на подобни данни или основателни съмнение, защото тя работи само с данни от МВР. Тоест ние отслабваме държавата си”, коментира Меглена Кунева пред БНТ. По думите й местните избори са щели да бъдат много по-добре подплатени, ако антикорупционният закон бе минал на първо четене, защото хората са щели да са по-спокойни, че имат контрол. Кунева изтъкна, че това е пропусната възможност управляващите да бъдат на принципни позиции там, където хората очакват да бъдат, а не да дълбаят в конюнктурата. Тази ситуация, според Кунева, дълбае пропаст между хората, които правят политика и останалите, които гледат в тях, виждат какво се случва и не могат да реагират.

„Бих могла по някакъв начин да разбера хората, които са гласували против. Това, което ми е изключително странно е как можеш да гласуваш въздържал се”, заяви Кунева. Нейната оценка за десетките депутати от всички парламентарни групи, които гласуваха “въздържал се” (без ГЕРБ, РБ и “Атака”) е че това означава да нямаш мнение по въпроса за борбата с корупцията.

„Няма човек в България, който се интересува от това какво става в страната, и да се въздържи да изкаже мнение по този въпрос. Оказа се,че в парламента има депутати, които решиха, че това е най-безопасното”, изтъкна Меглена Кунева. След което продължи с пропуснатите ползи: “Този парламент можеше да каже, че ние сме тези, които приеха един европейски закон за борба с корупцията и за превенцията на корупцията по високите етажи. Можехме да кажем, че ставаме една нормална европейска държава, започвайки от лидерството на политиците, които са в Народното събрание”.

“Превенцията срещу корупцията трябва да има лидери. Освен общественото мнение, тя трябва да има и политически лидери. Те все още се търсят”, заяви вицепремиерът Меглена Кунева.

Както е известно, ден след като проектът й беше отхвърлен от българското Народно събрание, Кунева коментира, че унизена трябва да се чувства не тя, а парламентът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.