Медведев: Украйна изкуствено създаде газова криза

Украйна изкуствено създаде газова криза и това ще удари по интересите на икономиката й. Това заяви днес руският премиер Дмитрий Медведев след разговор с президента на “ГАЗПРОМ” Алексей Милер за ситуацията след въвеждането на режим на авансово плащане за доставките на природен газ за Украйна. Срещата между Медведев и Милер бе открита за медиите. ИТАР-ТАСС цитира Алексей Милер, който казва, че в хода на провалилите са преговори с Украйна от страна на “ГАЗПРОМ” се били предложени по-добри условия за доставка на газ, отколкото е имало при Виктор Янукович. Милер бе много остър по отношение на украинските власти. Шефът на “ГАЗПРОМ” заяви, че режимът на предплата за Украйна е въведен “заради неконструктивната позиция на правителството на тази страна, която може да се определи като шантаж”.

Премиерът Медведев звучеше далеч по-дипломатично. Той каза, че Русия е готова да продължи преговорите с Украйна по доставката на газ, при условие че бъдат погасени задълженията. По думите на руския министър-председател, “ние не бива да блокираме възможността за диалог, ако все пак нашите колеги в Украйна, ръководени от доводите на разсъдъка, започнат да чуват по-добре и се върнат към обсъждането на изключително благоприятните, твърде преференциални предложения, с които излезе руската страна”.

Междувременно украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че Русия днес е спряла всички газови доставки за Украйна, но правителството в Киев гарантира надеждни газови доставки за европейските клиенти на Русия, които се подават чрез газопроводи в Украйна, предаде Ройтерс. Продан изтъкна, че “газовите доставки за Украйна са сведени до нула”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.