Медведев: Русия може да пренасочи газовите си доставки към Китай

Ако Европа се откаже от руския природен газ, той може да бъде пренасочен към Китай, казва руският премиер Дмитрий Медведев пред агенция Bloomberg, коментирайки изявленията на висши представители на ЕС във връзка с кризата в Украйна и желанието на Брюксел за диверсификация на източниците на природен газ. Както е известно, за необходимостта от разнообразяване на газовите доставки за ЕС говориха в редица свои изявления както комисарят по енергетиката Йотингер, така и президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

„Имаме достатъчно възможности, имаме достатъчно газ, за да доставяме и по източния, и по западния маршрут. Но ако се разглежда най-лошата перспектива, чисто теоретически газът, който може да не бъде доставен в Европа, може да бъде пренасочен към Китай. Но това, подчертавам, е засега теоретична възможност”, казва Медведев пред агенция Bloomberg, цитиран от “Взгляд”. По думите на премиера на Русия засега разговорите за отказ на Западна Европа от доставки от Русия са с абсолютно абстрактен характер.
„Всяка страна или група страни, включително ЕС, има право да диверсифицира своите енергийни доставки. Това е вярно. Но ние не придаваме на това такова значение, просто защото не се разглежда някаква съществена алтернатива на руските доставки”, казва Медведев.

Както е известно, в момента президентът на Руската федерация Владимир Путин е на официално посещение в Китай.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.