Медиците от “Спешна помощ” от цялата страна излизат на протести

Днес се очаква около 2200 медици от “Спешна помощ” от цялата страна да излязат на протести, съобщи bTv. Месец след началото на техните протести в София екипите на линейките в столицата излязоха на най-масовата си демонстрация. Те протестират както заради побоя, нанесен на техния колега д-р Буен Тодоров, който беше набит от пациенти по време на нощното дежурство в петък срещу събота, така и заради намалени заплати.
Оказа се, че при последното плащане с между 180 лв. и 300 лв. по-малко са получили работещите в столичната “Спешна помощ”.
Протестиращите обясниха, че дадените обещание от шефовете в Министерство на здравеопазването за допълнителни екипи и увеличаване на заплатите им изобщо не са изпълнени.

„Ние и тази нощ работихме с 13 екипа, няма допълнителни екипи в помощ, а допълнителният натиск от обществото ни идва в повече. Има само списъци с пожелателни екипи, но никой не е дошъл да ни помага. Продължаваме да работим на ръба на силите си, това с колегата преля чашата”, коментира д-р Балова, началник на приключилата тази сутрин смяна.

На протеста беше и битият лекар д-р Буен Тодоров, който още има синини по лицето и се възстановява след побоя. Той разказа отново какво е преживял и допълни, че получава заплахи на всяко дежурство. „Ще се върна на работа, когато се възстановя. Понасям този удар не само човешки, но и професионално”, призна той.

След неговия случай е била издадена устна заповед линейките и спешните екипи да бъдат придружавани от полиция в рисковите райони. Очаква се днес нареждането да бъде официализирано.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.