Медицинският университет избра ректор с охрана, Борисов се разграничи от него

Общото събрание на Медицинския университет-София се състоя днес при закрити врата и засилена охрана, съобщи БНР. Въпреки съмненията за нелегитмност,  с мнозинство по време на заседанието от ректорското място е отзована Вихра Миланова и е избран бившият директор на “Майчин дом” проф. Виктор Златков.

От присъстващите 330 членове на Общото събрание 235 са гласували в подкрепа на проф. Златков, който към момента бе зам.-декан на Медицинския факултет в Медицинския университет-София. За отстраняването на Миланова имало 263 гласа “за”.

До извънредното Общо събрание на медицинското висше училище се стигна след одит на дейността,  който показа злоупотреби по времето на бившия ректор Ваньо Митев и предизвика проверки от прокуратурата и данъчната служба.Вихра Миланова оспори събранието, защото според нея процедурите за насрочването му не са спазени, и възнамерява да обжалва в съда него и отзоваването си. Тя ще даде изявление по въпроса в сряда сутринта.След запитване до министъра на образованието вчера Меглена Кунева пък препоръча отлагане на заседанието до пълното изясняване и потвърждаване на легитимността му.

Проф. Златков управлява “Майчин дом” в продължение на 7 години (в периода 2009 – 2016 г.), през които лечебното заведение не е натрупало просрочени задължения, отчита свършеното директорът в оставка, припомня Клуб Зет. За сметка на това през последните пет години “Майчин дом” е увеличил собствения си капитал от 5 730 370 лв. на 7 190 920 лева. Годишните приходи са средно 15 942 хил. лв., а разходите – около 17 877 хил. лв., което формира средна печалба от приблизително 450 хил. лв. годишно. По години единствено 2011-а е приключила със загуба от 125 хил. лв., което се дължи на неблагоприятно завършили съдебни дела за минал период от време с общ размер от 917 081 лв., част от които са изплатени, а други се плащат разсрочено и в момента, уточнява проф. Златков.

Отделно в болницата са били инвестирани над 11,5 млн. лв., от които 7,7 млн. лв. са предоставени от Министерството на здравеопазването. Останалите са собствени средства, усвоени пари от еврофондовете, сътрудничества с Медицинския университет в София и външни дарения.

Министър-председателят се разграничи от публикации, които свързват новият ректор с него. Според тях професорът е негов шурей – брат на бившата съпруга на Борисов. “Поради появилата се в медиите информация за избирането на нов ректор на Медицинския университет в София, искам категорично да заявя, че нямам абсолютно никаква роднинска връзка с въпросния човек. Нещо повече, намирам избора му за скандален и непрозрачен. Който ме познава, знае добре, че от повече от 30 години не съм имал никакъв контакт с въпросната фамилия”, написа във “Фейсбук” премиерът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.