Ако с медиация делата намалеят с 50%, хазната ще спести 700 млн. евро

Обвиненият в изнасилване екскмет призна, че е правил секс с ученичката

Проучване на Европейския парламент сочи, че държавите-членки на ЕС биха спестили между 20 и 40 млрд. евро, ако страните по съдебни дела първо направят опит да се споразумеят посредством медиация. България би спестила 700 млн. евро, ако по гражданските и търговски спорове се провежда медиация и при 50% от случаите чрез нея се постига споразумение, съобщи по БНР заместник-председателят на Центъра за разрешаване на спорове Севделина Александрова. По думите й, ако ние решим, че искаме да спестим милиони, то трябва да се измени законодателството.

В България Министерството на правосъдието е активно и има работна група, която подготвя такива изменения, информира Севделина Александрова. По думите й, в момента в България се говори за граждански и търговски дела и предстои да се установи кои дела са с най-голямо обществено значение.

В закона трябва да се напише единствено, че по определени видове спорове, които ние ще изберем за нашата държава, е необходимо страните да се срещнат веднъж и да опитат да проведат медиация. В Италия това дава 50% споразумения. Очакваме и в България това да се получи, прогнозира Севделина Александрова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.