МБМД прогнозира 7 партии в парламента и още нестабилност

Прогнозата на МБМД за резултатите от парламентарните избори е, че ГЕРБ ще получи 36,1 на сто от вота на гласувалите, “БСП лява България” – 18,6 процента, ДПС – 16,3 на сто, Реформаторският блок – 6,6 на сто, “България без цензура” – 4,8 процента, Патриотичният фронт – 4,8 на сто, “Атака” – 4,6
процента, АБВ – 2,8 на сто.
Очаква се да гласуват 3 400 000 души.
Най-вероятно в следващия парламент ще влязат 7 партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, “Реформаторски блок”, “България без цензура”, “Патриотичен фронт” и “Атака”.
При седем партии в НС ГЕРБ ще има 94 мандата, “БСП лява България” – 49, ДПС – 42, Реформаторският блок – 17, ББЦ и Патриотичният фронт – по 13, а “Атака” – 12. Според прогнозата, ако в парламента са шест политически сили, ГЕРБ ще е с 100 мандата, “БСП лява България” – с 51, ДПС – с 45, Реформаторският блок – с 18, “България без цензура” и Патриотичният фронт – с по 13.
Очертаващата се конфигурация в парламента предвещава продължаване на политическата нестабилност в страната, коментира директорката на МБМД Мирослава Радева.

* * *
Изследването е направено от Института за социални изследвания и маркетинг в рамките на редовния мониторинг на общественото мнение, осъществяван от института. То е финансирано със собствени средства. Изследването е с национална представителност за пълнолетното население на страната и е осъществено в периода 27-28 септември. Използвана е двустепенна гнездова извадка с вероятност, пропорционална на размера на гнездата с подбор по квота на втората степен на извадката.
Информацията е набрана посредством преки стандартизирани интервюта по домовете на интервюираните лица. Реализираният обем на извадката е 1008 души. Максимално допустимият размер на стохастичната грешка е 3 на сто.
Институтът за социални изследвания и маркетинг носи отговорност за данните, но не и за некоректно цитиране или манипулативно интерпретиране на тези данни.
Съгласно чл. 205, ал. 1-4 от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщава информацията, поместена в това каре.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.