Мая Манолова: Ветото на президента върху Изборния кодекс е заради самото вето

Мотивите на президента Росен Плевнелиев, с които аргументира наложеното от него вето върху текстове от новоприетия Изборен кодекс са безпомощни и само доказват, че имаме “вето заради самото вето”. Това коментира пред ТВ7 зам.-председателят на Народното събрание и председател на Комисията за подготовка на нов Изборен кодекс Мая Манолова. Според нея ветото на държавния глава върху новия Изборен кодекс може да бъде преодоляно само за ден. В “Гореща точка” по TV7 Манолова изрази своята убеденост, че изборите за Европейски парламент (ЕП) ще се проведат по новите изборни правила, защото “такова е очакването на хората”.

“Над 60% от гражданите искат нови изборни правила. Достатъчно се нагледахме как се правят избори по герберски”, заяви Манолова. Народната представителка от Коалиция за България коментира още, че предложението за референдум относно задължителното гласуване е против конституционното право на гражданите и дори да бъде приет задължителният вот, може да бъде оспорен пред Конституционния съд.

Мая Манолова не изключва вероятността да подкрепи законопроекта “Чисти ръце”, подготвен от “България без цензура”, който независимите депутати ще внесат в НС, “ако ще осигури публичност, прозрачност и отговори на очакванията на хората”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.