Мая Манолова: Президентът обяви война на Народното събрание

С указа си президентът Плевнелиев не просто наруши закона и Изборния кодекс (ИК), той наруши конституцията, като постави под съмнение принципа на правовата държава и принципа на върховенството на закона. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на парламента Мая Манолова, цитирана от „Фокус”. „Това е удар срещу парламентаризма. На практика, президентът обяви война на Народното събрание, защото докато в пленарна зала в изпълнение на неговия призив обсъждахме числения състав на ЦИК, се оказва, че той вече е издал указ за назначаване на членовете в откровено нарушение на текстовете на ИК. За пореден път той показа, че е зависим от партията, която го издигна за президент и, че поставя партийния интерес на ГЕРБ над всичко, над обществения интерес, закона и конституцията”, заяви още Мая Манолова.
Както вече съобщихме, президентът Росен Плевнелиев назначи състава на ЦИК, като се позова на големината на парламентарните групи, както искаше и ГЕРБ, като им даде най-много членове. Така герберите ще имат 6-ма представители в комисията, БСП – 5, по 1 за ДПС и “Атака”. Всички назначени с президентски указ са предложени от парламентарно представените партии, уточниха от “Дондуков”2.
С указа си президентът размести разпределението, направено от мнозинството в парламента като взе едно място от ДПС и го даде на ГЕРБ.

В същото време мнозинството в парламента, в чиито правомощия е да назначи ръководството на ЦИК, отряза ГЕРБ от зам.-шефско място в комисията.

Така комисията за изборите ще започне с един член и един зам.-председател по-малко. Опозицията обяви това за противозаконно.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък обяви, че ще сезира дипломатическия корпус у нас заради решението на президента Росен Плевнелиев да ореже броя на членовете на партията в ЦИК.
С Указа си президентът е нарушил грубо Изборния кодекс, като отнема една бройка от ДПС и я подарява на ГЕРБ. Това каза председателят на ДПС на Лютви Местан по време на брифинг в парламента. – „Общо членовете на ЦИК са 19, от тях изваждаме 4-те бройки на ръководството и 2-те бройки на партиите с представители в ЕП и остават 13. И според математиката, която е извън пристрастието- на ГЕРБ, се падат- 5.25 места,но кой знае защо президентът ги е приравнил на 6 и то за сметка на ДПС, които трябва да имат 1.95, т.е. двама представители, а не един, както е решил в указа държавният глава”, посочи Местан.

4 Comments

  1. Какво “народно събрание” е това: председател “поуицай – тъпигьоз) и проститутка с конски профил. Какво правителство е това – с ренегат-дегенерат Премиер, маймуна – от МВР, Овчи спец, пелтек – икономист, биполарноразстроена спортна министер…ва, а “строителката” днешна (смешна) България тъй нищо не построи, само хора затри,финансовия идиот Мунчо….и т.н.

  2. А пък Лая да прочете внимателно ал.3 19 членове, включително…. т.е. всички са 19, а не по-малко.

  3. Чл. 46. (1) Създава се Централна избирателна комисия за произвеждане на всички видове избори, която е независим държавен орган.
    (2) Комисията е юридическо лице – първостепенен разпоредител с бюджет, със седалище в София.
    (3) Комисията се състои от 19 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар.
    (4) Председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избират от Народното събрание въз основа на предложение по чл. 47, ал. 2, т. 1. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката въз основа на предложение по чл. 47, ал. 2, т. 2.

  4. Наистина е война. Нарушението на закона не е ли повод за импийчмънт, защо ще уведомяване дипломатическия корпус?

Leave a Reply

Your email address will not be published.