Мая Манолова обеща промяна в БСП, написа и план

Мая Манолова, кандидат за лидерския пост в БСП разпространи платформата си, с която смята да се включи в битката за мястото на Станишев на 27 юли :

Скъпи приятели социалисти,
Споделям с вас проект на моята платформа като кандидат за председател на Националния съвет на БСП. Очаквам вашите предложения и коментари.

ЩЕ ВЪРНА БСП НА ПЪТЯ НА ПОБЕДАТА!

Платформа на кандидата за
председател на Националния съвет на БСП
Мая Манолова

Убедена съм, че промяната в БСП е възможна, макар и закъсняла!

Тя, промяната, е факт в международен план – партията не само е член на Социнтерна, но и председателят й е лидер на ПЕС. Преодоляна е и вътрешната изолация, което през новия век доведе до две участия в управлението.
Но съм убедена и в друго – за да бъде оценена промяната като успешна, не е достатъчно да ни признават и уважават навън и да намираме формула, за да се включваме във властта в страната.
Необходимо е и да печелим доверието на избирателя. Доверието на хората в България!
След 2006 г. нямаме победа в никакви избори. Партията претърпя 8 поредни загуби. В тази ситуация най-важният критерий за успеха на промяната е връщането на БСП на пътя на победата. Поемам ангажимента и отговорността да го постигна!

Промяната ще бъде многопосочна:

1. В идеен план – приближаване към лявата ни същност, най-вече в практическата политика и в кадрите, с които изграждаме публичния си образ.

2. В коалиционен план – реално партньорство и разширяване на сегашната коалиция, но без компромиси с идентичността ни.

3. Във взаимодействието с други политически субекти – активен диалог и сътрудничество за участие в управлението, но само при пълна прозрачност на отношенията, при ясни, а не задкулисни договорености.

4. В отношенията с гражданското общество – максимално разширяване, но без загуба на собствената ни физиономия. Вместо граждански квоти – граждански номинации, предложени от организациите, имащи реална тежест в обществото и широка подкрепа сред избирателите.

5. В медиен план – цялостно преосмисляне и препозициониране на медийния образ на партията към модерност, адекватност и нов тип социална отговорност пред обществото. БСП трябва да е привлекателна и ефективна партия, която е запазила човешкото в себе си, а не се шлифова само като машина за власт. Хората освен да видят лицата ни, искат да усетят и сърцата ни.

6. В организационен план – най-важната промяна:
– Статутът на отделния социалист ще зависи от качествата му, от авторитета и обществената подкрепа за него, от постиганите в изборите резултати.
– Отговорността. Ще се поема реално, а не декларативно. Който влошава изборните резултати, ще минава назад, за да дойде друг, можещ повече.
– Номинациите. Отдолу нагоре – реално, а не режисирано.
– Изборът на партийни органи. Ще осигуря условия за истинско и честно състезание. Без списъци за кого да се гласува и кой да бъда задраскван.
– Екипността в ИБ. Да, но не за сметка на представителността. Регионите да имат свое присъствие. Не бива зони в партията, формирани около отделни авторитети или идейно-политически нюанси, да възприемат изборите като кауза не на цялата, а на част от партията заради това, че не се чувстват представени в тясното или в по-широкото й ръководство.
– Решенията. Ще се утвърждават в легитимните за партията формати и органи. Ще се обсъждат, а няма просто да се съобщават.
– Вътрешната опозиция. Ще я приобщавам, вместо да я изолирам.
– Различното мнение. Ще се опитвам да го печеля на своя страна или поне да взимам полезното от него. А когато не успявам, няма да го обявявам за враг.
– Диалогът в партията. Ще бъде реален, което означава не само да се слушаме, но и да се чуваме.
– Разноговоренето. Ще създам атмосфера то да се случва вътре в партията, за да не изтича по неполезен начин в медиите.
– Младите в партията. Пълно доверие, но и взискателност. Не е достатъчно да ги учим как да пишат европроекти, трябва да знаят и историята на партията, от която да черпят поуки, вдъхновение, мотивация.

С тези най-важни ангажименти и отговорности и с разработен и изпълнен конкретен план за реализацията им, още в следващите месеци ще възстановим принципите и нормите на партиен живот от времето, когато БСП печелеше победи. И това придава важно значение на фигурата на лидера.
Социалистите са изморени от загуби. Хората от страната искат една мощна левица, с нови възгледи, нов смисъл и най-важното – с възможност да отстоява на избори своите идеи. Левица, която не бяга от битките, а ги води докрай. Левица, която отстоява своите принципи, а не затъва в блатото на постоянния компромис. Това ще рестартира активността и инициативността на хилядите ни членове, активисти и кадри, което по естествен път ще подобри влошеното ни организационно здраве. А когато един политически организъм е здрав, ще може да постига и реални, а не само морални победи.

Промяната в БСП е възможна, но не бива повече да закъснява!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.