Мая Манолова: Няма вечни партньорства в политиката

“Няма вечни партньорства в политиката. От началото на партньорството ни с ДПС имахме една ясна цел – да спрем полицейщината, да спрем рекета върху бизнеса, да спрем социалното замразяване. Мисля, че го постигнахме с това управление и тази цел продължава да е актуална за БСП и сега”. Това зави в ефира на БНТ депутатката от Коалиция за България Мая Манолова. Тя подчерта, че приказките за прекалено напрежение между БСП и ДПС са преувеличени и между партиите продължава да съществува взаимно уважение. “Всеки трябва да си вземе поуките от това партньорство и за напред в подобни отношения да има повече искреност, мисъл, предвидимост, откритост и яснота за гражданите”, каза още тя.

На въпрос за слуховете за заемането на поста премиер от лидера на БСП Сергей Станишев, Манолова отговори: нека широката публика да не се тревожи за бъдещето на нашия лидер. Той е политик с национално и европейско бъдеще. Тя допълни, че въпросът с лидерския пост в БСП не стои на дневен ред и не е правилен опитът да се прехвърли върху Станишев отговорността за това, че на евровота БСП е загубила около 400 хил. гласа от около 900 хил. електорат. Според Манолова БСП има нужда от зрели действия, които е в състояние да предприеме и по отношение на собствената си партия, и по отношение на съдбата на това управление.

“Ние обвързвахме живота на това правителство с необходимостта да свърши определени неща във важни за хората сфери – икономика, енергетика, социални дейности. Очевидно при създалите се ситуации, особено между мандатоносителя и партньора в управлението, това е невъзможно. Ние сме за това изборите да са в кратки срокове, като не лишим хората от лято и не застрашим бюджетната процедура. Това би могло да е и в края на септември”, обясни Мая Манолова.
На въпрос за задължително гласуване Манолова обясни, че не е привърженик на тази форма, защото ниската избирателна активност е симптом на българското общество и липсата на доверие в политиците.

Разговорът в БСП за задължителното гласуване ще бъде проведен във вторник на заседание на НС на партията, допълни Манолова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.