Мая Манолова: Няма натиск върху Момчил Неков да се откаже да е евродепутат

Момчил Неков сам трябва да прецени дали да стане европейски депутат или не. Решението е негово и на организацията, която го е номинирала. Това коментира народната представителка от КБ Мая Манолова пред парламентарни репортери. Манолова категорично отрече да има оказан натиск върху младия социалист, за да се откаже от мястото на евродепутат. В същото време депутатката припомни, че срокът, в който избраните за евродепутати трябва да заявят дали искат да станат такива изтича в петък, когато ЦИК ще се произнесе за окончателното разпределение на мандатите и имената на кандидатите.

Мая Манолова, която е сред авторите на новия Изборен кодекс, обясни доста подробно и как, според нея, са се получили многото преференции за кандидати, чийто номера в листите са отговаряли на номера на самата партия.

При всички партии с номера от 1 до 17 кандидатът със съответния номер има преференция над 5%, а
588 000 български граждани са се възползвали от възможността да гласуват преференциално, каза Манолова. При седмина от кандидатите на партиите, които влизат в ЕП, на практика преференцията е сработила, като са получили над 5% праг, но реално размествания се случват само в 2 от листите, защото останалите кандидати, които са получили преференции, са в челото на техните листи. Това са Сергей Станишев, Момчил Неков, Меглена Кунева, Светослав Малинов, Томислав Дончев, Николай Бареков, Ангел Джамбазки. Това заяви Мая Манолова, зам.-председател на НС и председател на Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения в НС, пред журналисти в парламента. Тя допълни, че още 26 кандидатите от листите, които не влизат в ЕП, са получили преференция над 5%, като общо за 33-ма от кандидатите преференцията е сработила. По нейните думи се забелязва и една интересна тенденция. „За партиите, които имат номера от 1 до 17 практически във всяка една от тях кандидатът, който има съответния на партията номер, получава преференция над 5%”, обясни тя и даде пример с партия номер 2, където кандидат №2 получава преференция от 7.99%. „Очевидно е, че част от избирателите са гласували повторно за партията, която са избрали и в кръгчетата за преференция. От подобна преференция са се спасили единствено партиите, които имат номера над 18”, уточни Манолова. Според нея разяснителната кампания по тази тема не е била достатъчна и част от избирателите не са разбрали смисъла на преференцията и как се отбелязва тя.

„Възможни са и разговори за промяна на бюлетината, за да няма объркване, но мисля, че объркването с нашия кандидат Момчил Неков изигра ролята на кампания. Ако преференцията означава купени гласове, значи и ГЕРБ са купили над 105 000 гласа, защото толкова е преференцията за Томислав Дончев”, каза още Мая Манолова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.