Мая Манолова: Не приемам забраната за снимки на публично място

„Аз не подкрепям този текст и няма да го подкрепя, дори и хипотетично да бъде внесен в пленарна зала. За документиране на престъпление, въпросната разпоредба не се отнася. Тази норма е записана и в Конституцията на България, но не смятам, че тази конституционна норма трябва да бъде скрепявана с наказателно-правна санкция”.

Това заяви Мая Манолова, зам.-председател на НС и председател на Временна комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс, в студиото на Нова телевизия, по темата за промените в Наказателния кодекс и предложеният чл. 146 според, който се забранява снимането на хора без тяхното разрешение.

Мая Манолова обясни, че този текст всъщност е от 2012г и не е вкаран в последния момент, както се твърди в някои медии.

Манолова допълни, че всъщност проектът за Наказателен кодекс е резултат от работата на три правителства – „той беше започнат по времето на управлението на ГЕРБ от двама правосъдни министри, след това с него се занимаваше служебното правителство, а сега е финализиран. Проектът е обявен на сайта на Министерството на правосъдието и дебатите и коментарите по него започват сега. Няма как Наказателен кодекс да бъде приет без широко обществено обсъждане”, каза народната представителка.

По темата за скандала с Волен Сидеров на летището във Варна, Манолова коментира, че има правила и закони, които не трябва да се нарушават от всички граждани, независимо от имотното им състояние и позиция в обществото. „Не приемам и смятам, че е недопустимо подобно поведение. Няма как това да бъде толерирано и не се съмнявам, че прокуратурата и МВР ще извършат всички необходими действия, за да излезе истината наяве”, заключи Мая Манолова.

Депутатката коментира и проекта за нов Изборе кодекс.

„Категорично имаме нужда от нови изборни правила, които първо да дадат възможност на хората да участват в изборите, а на партиите да се регистрират по един по-лесен начин. Всички се убедихме, а и у хората съществува усещането, че изборите не са честни, изборните правила се правят в интерес на някои партии и сме се нагледали на всякакви изборни измами през последните години”, заяви Мая Манолова. След което подробно обясни нововъведенията в кодекса. Като изтъкна, че първите текстове за криминализиране на купуването на гласове са предложени по време на управлението на Сергей Станишев, а техен съавтор е самата тя.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.