Мая Манолова: Левицата държи да има нов изборен кодекс

„Ние имаме един готов вариант за изборен кодекс, който може да бъде внесен във варианта, в който е в момента, но тъй като няма единодушие на всички парламентарно представени партии за промените в Изборния кодекс, бе взето решение, проектът да бъде използван от парламентарните групи, и след това върнат със съответни предложения за промяна на текстове по тяхно усмотрение”. Това коментира пред БНТ Мая Манолова, зам.-председател на Народното събрание и председател на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс. Тя допълни, че ще настоява през следващата седмица докладът на комисията да бъде разгледан в пленарна зала, като се надява до седмица след това всяка парламентарна група да внесе проекта за нов Изборен кодекс с евентуални корекции по него.

На всички трябва да е ясно, че Коалиция за България е "за" нов изборен кодекс, подчерта Мая Манолова. Според нея Коалиция за България ще внесе текста за обсъждане във варианта, в който е той в момента.

На въпрос, свързан със случая "Мултипринт", Манолова посочи, че на всички е ясно, че тя е човекът, подал сигнала срещу печатницата, за това, че в нея се печатат огромен брой бюлетини.

"Факт е, че има над 400 000 бюлетини, които са в печатницата, вместо да са раздадени на избирателите в секциите. Фактът и, че е обвинено лице, означава, че няма контрол върху напечатването на допълнителен брой бюлетини. С извършването на това действие вече се признава, че има нещо нередно. Има много действия по време на избори, които са извършени в нарушение на законите. На хората е ясно, че по време на избори се купуват гласове, че се контролира вот, което само по себе си е престъпление по Наказателния кодекс. Но за първи път подобна мащабна акция се извърши в България, първо на президентските избори. От всякъде валяха сигнали към мен, че с бюлетините масово се злоупотребява ", подчерта Манолова. По думите и това се случва масово при изборите за кмет. "Нека да припомня обаче, че ГЕРБ, които не бяха съгласни с изборите, подадоха жалба за опорочаване на изборите в Конституционния съд, като един от основните им аргументи беше, че е опорочен изборният ден. А Конституционният съд вече се произнесе, че това не е достатъчно основание за незаконност на изборите", припомни Манолова.

За поредния вот на недоверие към правителството, Мая Манолова поясни, че ГЕРБ демонстрират поведение, което не изисква особено умствено усилие.

"С тези вотове на инат ГЕРБ се опитват да внушат на отънелия си електорат, че отново могат да се върнат на власт. Това е обяснение на тяхното поведение. За тях не е важно, че блокират работата на парламента, че пречат на решаването на проблемите на хората в България, че пречат на приемането на важни закони. Те се плашат от това правителството да прави добро. Те се притесняват от това, че ние ще работим за хората и бизнеса", заключи депутатката от Коалиция за България.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.