Мая Манолова изброи 77 нововъведения в Изборния кодекс

„Над 50% от българските граждани пожелаха нов регламент за предстоящия евровот и  затова в резултат на усилена няколко месечна работа, беше приет новият Изборен кодекс, който е изпратен на президента и очакваме неговото решение. Това не е кодексът „Манолова”, той е на всички български граждани”. Това заяви пред журналисти в парламента зам. – председателят на Народното събрание и председател на Временна комисия за изработване на нов Изборен кодекс Мая Манолова. Депутатката изтъкна, че с експертите, работили заедно по кодекса, са изброили 77 нови момента в новите изборни правила.

„По-важният, от количествените измерители, е посоката на промените. Най-важната цел – постигане на честни избори, е реализирана чрез новия Изборен кодекс и промените в тази посока са известни на всички”, каза обобщи Мая Манолова. Социалистката за пореден път изброи достойнствата, според нея, на новоприетия Изборен кодекс: бюлетините ще имат номера и ще се печатат от печатниците на БНБ, под контрола на Министерството на финансите и ЦИК, наблюдателите ще бъдат във всички фази на изборния процес, ще има пълна прозрачност в работата на изборната администрация и ще се обжалват всички решения на изборните комисии.

Мая Манолова обърна внимание на това, че опозицията задължително ще има свои представители в ръководствата на всички изборни комисии и ще бъде осигурено обективно и справедливо медийно отразяване на предизборната кампания.

Манолова припомни, че повече от 6 месеца с представители на гражданското общество са обсъждани детайлно всички важни теми и всички пунктове на новия Изборен кодекс, като в тези дебати са се включили и представители на всички институции, които имат отношение към провеждането на изборите.

„Целта беше да бъдат чути българските граждани и затова не е справедливо той да бъде наричан кодексът „Манолова”. Това е Изборният кодекс на българските граждани и искам да благодаря на всички тях”, заяви депутатката.

По отношение на интереса към бъдещата ЦИК, Манолова обясни, че според новите изборни правила, всички граждански организации ще могат да направят свои предложения за членове на Централната избирателна комисия. „Могат да започнат да обмислят свои номинации. Предложения трябва да готвят и всички партии, които имат право на това, защото срокът за номиниране и публично обсъждане на кандидатите няма бъде особено дълъг. От името на Коалиция за България ние имаме намерението да предложим номинации, направени от гражданските организации, защото сме убедени, че включването на представители на гражданското общество в ЦИК, ще повиши доверието в работата на този изключително важен орган”, заключи Мая Манолова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.