Мая Манолова е новият омбудсман на България

Мая Манолова надделя над Константин Пенчев при тайния избор в парламента за нов обществен защитник на Републиката. При преброяването на бюлетините се оказа, че за социалистката са гласували 129 депутати, а за досегашният омбудсман – 82-ма.

След обявяването на резултатите Манолова не демонстрира излишна скромност и побърза да обяви амбицията си да бъде най-добрият омбудсман.

„Благодаря на тези, които не ме подкрепиха, защото ще докажа, че мога да бъда най-добрия омбудсман. Ще ми липсва страстта на парламентарната трибуна, но ми предстои не по-малко важна – за правата на българските граждани”, заяви Мая Манолова. Тя повтори вече казаното от нея при изслушването й преди дни, че
основната й идея за промяна на институцията е омбудсманът да отиде при хората, да пресреща проблемите на място, а да не чака да бъде сезиран и гражданите да тропат на неговата врата.

“Давам си сметка, че това е много трудно предизвикателство. Предстои ми наистина трудна битка за правата на българските граждани, на тези, които са ощетени, унизени, на тези, на които високомерната администрация е хлопнала вратата”, добави Манолова. И обеща,че ще се бори за хората с най-тежки проблеми – социално изключени, деца в риск, хора с увреждания, всички, които имат нужда от подкрепа на защитника на гражданите.

Манолова не конкретизира кога ще напусне БСП, за да заеме поста на омбусман, но отчете че според изискванията на закона, тя не трябва да членува нито в НПО, нито в партия. При всички положения “червената фурия”, както е известна Мая Манолова, ще трябва да се деполитизира преди официалното и встъпване в длъжност.

Мандатът на сегашния омбудсман Константин Пенчев изтича на 20 октомври.

Минути след като изборът на Мая Манолова днес бе факт, в социалните мрежи започна организацията на протест срещу него. Събитието под наслов “Не искам Манолова за омбудсман на статуквото и историческия компромис” е насрочено за 19:30 ч. тази вечер пред Народното събрание. За първите минути след обявяването му във “Фейсбук” участие заявиха над 230 души, информира електронното издание на “Дневник”.

“За пореден път се осъществи подмяната на волята на милиони избиратели, очакващи промяна на статуквото. Депутати от управляващото мнозинство, вие за пореден път ни предадохте”, пишат организаторите на протеста.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.